Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Zajfarkas és Kerekasztal

Beküldte sinkogyorgy - 2012, július 9 - 10:13
sinkogyorgy képe

A Hungaroring zajügy megoldására (azaz a Kerepes farkasává vált Nemzeti Szent Tehén farba rúgására) sem a kerepesi polgármester, sem a képviselő-testület nem mer vállalkozni, pedig ezért fizetjük őket. Ők úgy tudják, mindössze az a dolguk, hogy négy évre bezárkózzanak egy terembe, és néha-néha kiküldözgessék át nem gondolt döntéseiket. Például azt a döntésüket, hogy együttműködnek Kerepes farkasával, ami megerősíti a gondolkodás hiányosságaira tett megjegyzésem helyességét. (Tudvalevő, hogy a farkas előbb csak az egyik lábát teszi be, majd a másikat... Ezek után világos, hogy a kis malacoknak kell felbátorodni, okos dolgokat kitalálni, például vizet melegíteni...)

Visszazökkenve a meséből: a lakosságnak kell magát megvédenie a zajtól, akár a polgármester ellenében is. Ilyen jelentőségű harcot csak széles összefogással lehet elkezdeni. Úgy tűnik, szaporodik is a zaj ellen fellépők tábora: az utóbbi évben több lakos és több civil szervezet is bekapcsolódott.  A módszerek változatosak: van, aki a bízik a törvényesség megtartásában, és jogvédő harcot folytat; van, aki a kártérítésre megy rá; és van, aki egyszerűen a politikai marketing-tevékenységébe illesztette be a témát.

Mindegyik stratégia a zaj korlátozását tűzi ki célul, így elvileg pozitívan értékelendő. Lényeges, hogy együtt haladjanak, és ne váljanak szét idő előtt...

A Kerekasztal létrejötte azt jelenti, hogy Kerepesen sokan rájöttek, hogy egyedül semmit nem tudnak megoldani. Nem tehetség kérdése, egyszerűen sok a munka, egyedül nem bírja semelyik. A szervezeteket vezető kerepesi Arcok (mondhatnám szemléletesebben: Egók) láthatóan lejjebb adták, és végre leültek a közös asztalhoz. Olyan embereket sikerült egymás mellé ültetni, akik korábban perben-haragban voltak egymással, vagy ma is tartoznak egymásnak. És akkor a politikai hovatartozásról, a rivalizálásról és a személyes szimpátiáról még nem is beszéltünk...


Jelzés ez a csendvédő harcosoknak is: nekik is le kell ülniük a közös asztalhoz. Még akkor is, ha a másik  harcos nem tűnik túl szimpatikusnak. Meg kell kérdezni tőle, mik a szándékai, szerinte milyen fejlemények várhatók. Csak a megbeszélés során derül ki, hogy kitől mi várható. Ha nagyon mást akar, nem kell vele tovább foglalkozni, de ha valamilyen szinten meg lehet állapodni, meg kell próbálni.

Mindez azt jelenti, hogy meg kell tanulni politizálni. "Politika": ettől a szótól a legtöbben rettegnek, miközben nem tesznek mást, mint a közhatalom döntéseit igyekeznek befolyásolni. Ami nem más, mint politizálás. (Nem pártszerű politizálásról van szó, az más dolog...)

Politizálni csak ésszel és taktikusan érdemes. Ezt kívánjuk segíteni, mi, asztal-üzemeltetők. Nemsokára az összes ismert csendvédő körülülheti a Kerekasztalt, meghívást fog kapni. (Sinkó György)

Hozzászólások

vigjanos képe

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő már járt Kerepesen a Hungaroring zajügyben Sinkó Gyuri meghívására. Akkor felajánlotta, és ez az ajánlat azóta is él, hogy hajlandó a T. Házban felszólalni, kérdés stb.formájában az illetékesektől segítséget kérni, de legalábbis ilyen módon tudatni a problémánkat. Szerintem Illés Zoltán jó célpontja lehetne egy interpellációnak. Természetesen csodákat nem várok, de talán ez is egy kis segítség lehetne. Megkereshetjük Vécsey urat is, de engem már többször lerázott. Lehet, hogy valaki másnak nagyobb sikere lenne :-)

Természetesen a hozzáértők szakmai segítségére mindenképpen szükség lenne!

sinkogyorgy képe

Valóban, 2010 novemberében sikerült összehozni egy olyan találkozót Szilasligeten, ahol Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője is megjelent. Sőt, ott volt a helyi Fidesz és KDNP, a Jobbik, a Teleház képviselője, valamint helyi zajvédő civilek. A képviselőnő ott és megelőzően minden információt megkapott tőlünk. Sőt, saját kezdeményezésére olyan értékes hatósági anyagokhoz (pl. szakvélemény) jutott hozzá, melyeket a civileknek nem adtak ki. A megbeszélésen ígéretet tett, hogy egyeztetett időpontban interpellál, vagy kérdést tesz fel a parlamentben a Hungaroring-zaj ügyében. Azóta is várjuk, de interpellációra, kérdésre eddig nem került sor.
 
Illés Zoltánról annyit, hogy - akkor még mint ellenzéki szakpolitikus, ma környezetvédelmi államtitkár -  meghívásunkra részt vett a 2007. júl. 20-án, a Hungaroring mogyoródi bejárata előtt tartott tüntetésen. Sajnos e tüntetésről kevés felvétel készült. (A SzilasTV leadott egy pár perces összeállítást, mindössze pár fénykép is készült, valamint egy cikk, amely a Kerepesi Véleményben jelent meg, ezt én írtam. Ebből lehet rekonstruálni Illés úr hozzáállását. Emlékszem, hogy szenvedélyesen bírálta a nagytőkét, amely a környezetet szennyezve, a lakosság kárára szórakozik. Megoldásként azt hangsúlyozta, hogy ne hagyjuk magunkat bizonyos érdekcsoportok által elnyomni, és ha nincs más, "akár az államot is perelni kell".  A zöld mozgalmakat tápláló felindulás volt érezhető a beszédében. Jutalmul hosszú tapsot kapott.

Illés Zoltán e tárgyban folytatott államtitkári tevékenységéről keveset tudni. Olyasmit hallottam, hogy tanulmányozza a lehetőségeket, koordinál. Gondolom, az eltelt másfél év alatt felkészülhetett a témából, érdemes lenne megkérdezni, mi a véleménye...

Sinkó György

vigjanos képe

Kérdésre, interpellációra stb. eddig azért nem került sor, mert nem fogalmazódtak meg a konkrétan a kérdéseink. Azon a 2010-es megbeszélésen emlékeim szerint abban maradtunk, hogy a helyiek előkészítik az anyagot, és akkor fordulunk a Tisztelt Ház felé. Szilvia írásbeli kérésére valóban kiadta a Hivatal a Fonor-os dokumentációt, és amint megkaptam, -mivel én mentem el érte a Közép-Dunavölgyi-Környezetvédelmi-Vízügyi......-hoz) első dolgom volt, hogy közzétegyem a neten, mindannyiunk használatára. Még jelenleg is letölthető!

Mivel a Képviselő Asszony nem környezetvédelmi szakember, mégcsak nem is zajszakértő, ezért mégegyszer hangsúlyozom, hogy nektek, a hozzáértőknek kellene meghatározni a felszólalás anyagát. Ha összerakjátok, összerakjuk a dolgot, akkor Szilvia akár a következő felszólalási lehetőség alkalmával melléáll az ügynek. Intézhetünk írásbeli kérdést is, akár Illés Zoltánhoz, de bárki máshoz is. 

Szilviának azért kell mindenképpen szakmailag pontosan, szabatos érvek alapján fellépni az ügyben, mert biztosak lehetünk benne, hogy amennyiben valahol csak egy kicsit is pongyolán fogalmazna, akkor ezen rugóznának a címzettek, nem pedig a mi problémánkra adnának választ.

Tehát munkára fel!

(mindjárt kezdek is egy új bejegyzést)

MR mozgalom képe

Illés Zoltán interjú, részlet:

„origo.hu: Önre mennyire koncentrált erők hatnak? Azt mondják a Fideszbe nincs túlságosan beágyazva, Orbán Viktoron múlik a sorsa. Ez nem jelenti azt, hogy nagyon kézi vezérlésen van?

Illés Zoltán: Nincs is annál jobb dolog egy kormányban, mintha a miniszterelnök támogatja az embert. De egyébként teljes egyetértés van a kormányzaton belül a környezetvédelem fontosságáról, Hende Csabától kezdve Völner Pálon át Szőcs Gézáig mindenki teljesen elkötelezett a környezetvédelem felé, mindent meg tudok csinálni, amit szeretnék, nem érzem, hogy bármit is kivettek volna a kezemből. Én két dolognak szeretnék megfelelni: a környezet-és természetvédelem, illetve a vízügyek területei által megkövetelt elvárásoknak, illetve a miniszterelnök úr elvárásainak.

origo.hu: És mi van, ha a környezetvédelem érdekei mást diktálnának, mint Orbán Viktor? Akkor melyiket választja?

Illés Zoltán: Akkor a miniszterelnök úrnak akarok megfelelni. De őszintén remélem, hogy a miniszterelnök úr, ahogyan eddig sem, a jövőben sem fog szembekerülni a környezetvédelmi érdekekkel.”

(forrás: origo.hu, 2010. november 8.)

 

sinkogyorgy képe

Ha ősszel (addig nincs helyzet) leülünk a Kerekasztalhoz, 2 héten belül megkapja az anyagot. Illetve, amit a Társaság határoz...

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes