Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Vízmű

Beküldte szaszandor - 2012, június 14 - 01:24

Ivóvíz ellátási gondjainkat 23 éve ismerem. Mindig központi téma volt. A régebbi időket nem lehet a mai helyzethez hasonlítani, mivel akkor nagy fogyasztó volt az ipar, a mezőgazdaság és segédüzemei. A nyári időkben megnövekedett vízigény miatt a saját kútjaink vízhozama szűknek bizonyult, ezért a DRV-től kellett vásárolni. A saját kútjaink vízminősége kiváló volt, azonban a vásárolt víz nitráttartalma magas volt, így nyári vételezési időszakban külön palackos csecsemővíz ellátásról kellett gondoskodni.

A Regionális és Kerepestarcsai Településfejlesztési Koncepcióban a növekvő lakosságszám ivóvízellátásának kielégítéséhez tett javaslat alapján újabb kutak fúrására került sor. ( Az egyik a un. Csipkai tanya mellet, a másik Nagytarcsa határában.) A koncepciót Szakhatóságok véleményezték. A koncepciót ismét vegyük elő, melyet előírás szerint is időnként felül kell vizsgálni.

A fonal gyár területén 3 kút volt, a gyár megszűnése utáni sorsáról nincs információm. Volt még egy un. III. számú kút a Malom u. 3. címen, mely vízminősége különlegesen értékes, ivó gyógyvíz megnevezést kapott, Kórházi vélemények alapján is törzskönyveztetésre ajánlva. Sorsáról nincs ismeretem. A mai szabályozási tervek alapján a bekötésszám erősen meg fog növekedni. A pályázati pénz nem foglya fedezni a költségeket véleményem szerint, mely egyébként Kistarcsával közös.

 

Az előbbieket azért említettem meg, mert a Dunamenti Regionális Vízműhöz való csatlakozást nem javaslom.

A másik gondolatom az, hogy a mostani regionális geodéziai, földtani szakhatósági véleményeket nem ismerem. Dombos vidék vagyunk, nem lehet domborzati térképről sem területet kijelölni. Az ivóvíz ellátás stratégiai szempontból is vizsgálandó. A kiszolgáltatottság elviselhetetlen érzést vált ki, rossz kezekbe ne adjuk. A víz, az életünk.

A  helyi Vízmű jelenlegi vezetője jó szakember. A Vízmű nem veszteséges, a nyereséget csak fejlesztésre lehessen felhasználni. Javaslatát támogatnám, mely szerint 2013 május 31-ig ne legyen döntés. Biztos vagyok abban, hogy a törvény még módosulni fog. A döntés nem lehet testületi ügy, szélesebb körben kell megtárgyalni, zsebünk és életünk függ tőle.

Szász Andor

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes