Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Tiborcok és a Nagyúr

Beküldte vigjanos - 2012, június 2 - 12:12
vigjanos képe

Bánk Nagyúr közmeghallgatást tartott Bánk-falván a héten. Meghallgatni a Tiborcok panaszait, kéréseit nemcsak nemes tett, hanem törvényileg előírt penzum is. Azon, hogy jelen esetben a közmeghallgatás nem erről szólt, hanem egy kicsit másról, bizony már nem is csodálkozik senki. Ezen a közmeghallgatáson Bánk Nagyúr beszél, a "köz" meg hallgat. Mert Bánk-falván így megy ez már egy jó ideje!

Tiborcok ismét megtudhatják, hogy minden a legnagyobb rendben folyik, Bánk jól gazdálkodik a vagyonukkal, az elmúlt 5-6 évben 1,8 milliárd Forinttal még növelte is azt. Egyébként pedig annyira OK minden, Bánk-falva annyira jó adós a bank szemében, hogy még a hitel tőketörlesztésének halasztását is engedélyezte egy évvel. Arról természetesen nem esik szó, hogy a mindig a Tiborcok érdekeinket figyelembe vevő bank cserébe közel a duplájára emeli a kamatokat a futamidő még hátralévő 16 évében, hogy emiatt 2014-ben Tiborcoknak közel 10 millió Forinttal kell majd több pénzt összedobni a büdzsébe, mintha most megfizetnék az az állítólag meglévő és amúgy is erre félretett most aktuális 30 milliót. Nem esik szó, hogy a Tiborcoknak közel 3 millát kell egyszeri halasztási díjként fizetni és arról sem, hogy a Tiborcok ingatlanvagyonából újabb 130 milliót terhel be a bank jelzáloggal. Tiborcok nem tudják, hogy ezalatt a 16 év alatt az eredeti összeghez képest majdnem 70 millióval fognak többet kifizetni, csupán azért mert az áldott jó bank jószívűségből engedélyezte az egy évnyi halasztást. Hiszen ha rájönnének erre Bánk Nagyúr akkor is azt mondaná, hogy ez csak két üveg sör ára évente Tiborconként. Hiszen Bánk Nagyúr már máskor is cigarettában és sörben mérte a kenyérre és gyógyszerre kellő piculákat. Amúgy meg kell ez a halasztott pénz. Mert építeni, renoválni kell. Mert ahol a Tiborcok közpénze forog, ott mindig megjelennek a saját maguk felé hajló kezek. Mert ugye a Megváltó koporsóját sem őrizték fizetség nélkül!

Tiborc meg amúgy is mindig csak panaszkodik és panaszkodik....

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

Pár napja Mogyoródon jártam, a közmeghallgatáson. A meghívó láttán rögtön feltűnt, hogy már három héttel előtte meghirdették, és az időpontot még véletlenül sem munkanapra tették, hanem vasárnapra, azon belül délután négyre. Ilyenkor mindenki ráér, akinek mondanivalója van. "Tessenek befáradni, hallgatjuk önöket...", ez volt az üzenet.

Ezzel szemben Kerepesen nemigen rendeznek közmeghallgatást, pedig a polgármester korábban havonta tartandó lakossági fórumokat ígért. Ha meg néhanapján van is, előtte pár nappal titkos helyeken meghirdetik. Az időpont hétköznapi délután 4 vagy 5 óra. Ilyenkor még az sem ér rá, aki egyébként a kertben téblábol egész nap. Fontosabb neki kapálni.

A mogyoródi képviselők és hivatalnokok veszik a fáradságot, hogy munkaidőn túl megjelenjenek, a kerepesiek meg nem. Mindezt azért teszem szóvá, mert mindig azt kérdezik tőlünk, kritikusoktól, hogy mit csinálnánk másképp. Hát én például vasárnap délután négykor rendeznék közmeghallgatást, és előtte három héttel kiplakátolnám. Kis dolognak tűnhet, de amikor azt vetik a lakosság szemére, hogy nem érdeklődik a közügyek  iránt, akkor azért az invitálás milyenségét is figyelembe kellene venni.

Valahol itt kezdődik a demokrácia. A fontos üzenet a meghívón van: szívesen látják-e a lakókat, akarják-e állni a kérdéseiket, vagy csak ki akarják pipálni a kötelező rendezvényt. Ha az utóbbira utal az üzenet, alig fog elmenni valaki.

Lehet, hogy ez a cél...?

Sinkó György

MR mozgalom képe

Nem csupán ennyi a probléma, illetőleg van másik aspektus is:

Kerepesen értelmes ember már nem kíváncsi Franka 'képére', az egoista beszédeire, az arrogáns válaszaira, és a bő lére eresztett handa-bandázásaira. (És a képviselőkére sem.) Ezért sokan el sem mennek a 'meghallgatásokra'.

Egy másik igen nagy baj ebben a faluban, az a folyamatosan az emberek fejébe sulykolt 'érvek', melyek gátolják az önálló kezdeményezéseket, és rendre kiölik a lakosokból a reményt/igényt a változásra.

A kerepesiek ma igazi tettekre vár(ná)nak, és eredményekre. Talán radikális megoldásokra. Legalábbis azok, akik nem veszik be a Franka-maszlagot, és az "úgy sem lehet semmit tenni" -típusú rogyásig unt monológokat.

 

  
  2012.Május 31.
ez az orig. hanganyaga a testületinek és a "közelhalgattatásnak"
 
ugrójani

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes