Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Szabad sajtó - Szabad vélemény

Beküldte kerepesradio - 2013, június 1 - 17:46
kerepesradio képe

Az őszi rózsák még nem nyílnak,  ‘19 is rég volt

 

Már, már azt hiszem, hogy az antiszemitizmus újjáéledt a nagy író tollából mikor a patkányok lázadását ecsetelte, vagy inkább maszatolta Kerepes közéletére utalva. Plagizált cikkében miben tán a „hír csatornák bűzét” kritizálta, persze nem nevesítve és a figyelmet felhívva a másképp gondolkodókra, inkább agyonhallgatva azt, csak a jelenségre utalt.

Vagy arra, hogy van, aki nem áll be a „karlengetők” közé?

 

Szegényes lelkületre utaló sorok, egy ijedt és hatalmát féltő tollászkodótól.

Összeesküvéstől való félelmek benyomását kelthetik, a gyűlölködő sorok. Mindezt abban a közpénzen kiadott hírorgánumban, mely a szabad véleménynyilvánításra lenne hivatott.

Tán pont ezért kaparintotta meg markának, a szóvésnök a „főkreálnoki” posztot?
Hogy kényszerképzet, vagy valóság, aggodalmainak oka?
Vagy van igazi értelmiségi, és másképp gondolkodó réteg a vasúttal megosztott településen?
És hátha ezek nem olyanok, akik puszta megélhetés miatt, nálunk letelepedett beszivárgott kalandorcsavargók, akik mint egy kifacsart papír zsebkendőt eldobják azokat, akiket kihasználnak, mert ha más véleményt, egy Szabad véleményt képviselnek nincs már rájuk szükség.

 

A Patkányhonfoglalást az írózseni már rég megírta és sokkal kiválóbban.

Ehhez képest, bármi e témában félremagyarázó, trubadúr műremek, csak szópojáca skicc.

Nem patkányok és nem örök értékek ellen lázadnak a közel ezer éves sokat megélt településen élők. Viszont sokan nem tűrik tovább, hogy meg nem engedett, arrogáns stílusban, humortalanul, a nyegle nagyhangú fehérszőrű patkány és társai, önkényuralmi martaléka legyen mind az, mit gyermekeinkre-unokáinkra kell hagynunk.

Legfőbbként Erkölcsöt, Hitet, Földet és Tudást.  

„Az ember csóválta a fejét” – így vagyon megírva. Igen, mert épp ezt félti a nép, az istenadta nép leggondolkodóbb rétege.

Hát, ne faljon fel mindent, ami ehető, és rágja meg azt, ami nem ehető!
Ne ürüljön ki a pincénk, a kamaránk és gabonánk!

Ne költözzenek el a madarak, ne pusztuljon el a virág, a ház fala ne omoljon és feketedjen!
Fák és virágok illatozzanak!

Nem a Szilas patakon fel s le, cirkáló Monitoroktól, nem ludovikások lázadásától kell félni. Felszedték ők a horgonyt a Dunán már rég. Patkányok sincsenek (sokan), anno, kint ált a páncélvonat a Nyugati pályaudvaron és menekült a népakaratot teljesítő ludovikások elöl a vörös szőnyeges ősz „kun”- vezető a csapatával. Remélem most is hamar fölkerekednek és otthagyják a tönkretett birodalmat a Hév sínek mentén.

Remélem elég volt nekik és nem a nemzettudatról áradozva váltanak és zakatolnak egy újabb pestmegyei vagy nógrádi település felé tudatlan és megtévesztendő reményt vesztett utolsó esélyt látó embereket kihasználni.  

 

Springer Friedrich 

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

Ugrójani (Springer Friedrich) csordultig van. Kiváló írása nagy hatással volt rám, soraiból furcsa - de általam is ismert - mikrovilág bontakozik ki.
 
Ennek a furcsa világnak a neve Kerepes. Frusztrált lakosság és kontraszelektált vezetőség a jellemzője. A polgárosodás itt valahogy elmaradt. Mindössze néhány, városból idetelepült jogvédő próbálkozik feléleszteni a település lakosainak immunrendszerét.
 
A polgár kiáll a jogaiért, szemben a jobbággyal, aki az urától függ, annak a kiszolgálója. Ez a függőség határozza meg az életét. Más kötődése nem alakul ki, ezért ismeretlen fogalom számára a lokálpatriotizmus. A polgár az, aki kötődik a helyhez, és azt gondozza. De hát hány polgár lakik Kerepesen? Annyi, ahány virág van kiültetve a porták elé. Vagyis nem sok.
 
Partnerek hiányában a betelepült jogvédők rövid idő múlva feladják a küzdelmet, mert úgy tűnik, mintha a falnak beszélnének. Beleolvadnak a frusztrált többségbe, aki néma vagy hallgat.
 
Kerepesen ma is szolgaság van - a lelkekben. Máskülönben nem fordulna elő, hogy egy ember uralkodjon tíz ezer felett. Mi, elégedetlenkedők mindig azt kapjuk a képünkbe, hogy a nép háromszor is megválasztotta a polgármestert, és hogy ez a választás maga a megtestesült demokrácia: tűrni kell az eredményét.

Kevesen vagyunk itt, gondolkodó és tenni akaró emberek. Kínunkban öncenzúrázunk, valamint nem visszük szét az országban a rémes helyi híreket, mert tartunk attól, hogy azt mondják ránk, hogy belepiszkítunk a saját fészkünkbe, amit pedig nem akarunk, mert polgárok vagyunk.

Többen állítják, hogy az emberek többsége buta, vagy legalábbis nem gondolkodik. Nem hiszem. Egyenként okos és felvilágosult emberekkel találkozom, semmivel sem rosszabbak más település lakóinál. Csak hát amikor a közösségi problémák előjönnek, és tenni kellene valamit, akkor azonnal visszahúzódnak. Rosszak a tapasztalataik, eddig senki sem vette őket komolyan. Őseik tán jobbágyok voltak, és tudják, az uraság hatalmas, és nem jó dolog egyenesíteni a kaszát. Talán a megtorlástól félnek, talán csak a nyugalmukat féltik.

Észre kell venni, hogy Kerepesen egy évtizede nem akad tanult és szociálisan elfogadható vezető, aki magával tudná ragadni az embereket. Mert hát van itt vagy egy tucat lelkes ember, akik dolgoznának, akár ingyen is a településért, de nem teszik, mert megalázták őket, vagy mert nem akarnak szolgálók lenni.

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes