Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Papagáj a szilasi víztoronyban?

Beküldte vigjanos - 2016, január 26 - 18:48
vigjanos képe

Természetesen semmiféle egzotikus szárnyas nem költözött a hidroglóbusz tetejére, csupán a polgárőrség helyezett el egy rádió átjátszó állomást fenn a magasban. Mint tudjuk a címben említett színes tollú madár arról híres, hogy fülel és amit pedig hall, azt megismétli. Pontosan ezt teszi a felszerelt berendezésünk is.papagáj

Bizonyára sok háztartásban porosodik a polcon, vagy lapul a fiókok mélyén rég nem használt apró rádió adó-vevő, úgynevezett walkie-talkie. Nosza tessék csak gyorsan elővenni, tenni bele friss elemeket és bekapcsolva a 2-es csatornára kapcsolni. Öt-tíz percen belül rövid morzejeleket hallunk, a "madarunk" jelentkezését. Ha pedig a 2-es csatornán beállítjuk a 12-es (hozzáértőknek a 100.0 Hz-es CTCSS) kódot, akkor az adás gombot lenyomva mi magunk is beszélgethetünk az átjátszóval, az elmondott hangüzenetet a berendezés meg fogja ismétli. A kis párezer forintos walkie-talkie-val 5-6 kilométerről, egy olcsó kínai, nem engedélyköteles PMR rádióval 20-30 kilométerről is könnyedén beszélgethetünk a papagájon keresztül. (A napokban például egy gyöngyösi rádióamatőr kollégával folytattam eszmecserét a madár segítségével) Eddig ez csupán egy jópofa technikai érdekesség, de nézzük meg mire használható ez a mi kis kommunikációs rendszerünk: Talán nem kell senkinek sem magyarázni, mennyire fontos a lakóközösségekben előforduló bűncselekmények megelőzése. A Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) pontosan ilyen céllal jött létre. A lakóterület védelmét pusztán járőrözéssel nem lehet hatékonyan ellátni, a mikroközösségekre épült "Szomszédsági Őrségek" jóval több segítséget jelentenek a polgárok biztonságának megteremtésében. Egy kisebb közösségben könnyebb feloldani a nagyvárosi anonimitást, és az egymást ismerő szomszédsági környezetben jobb lehetőségek adódnak a kölcsönös segítségnyújtásra is. Ezekkel a kis készülékekkel az átjátszó berendezésen keresztül elérhető a helyi polgárőrség, a közterület-felügyelet, de ha a szomszédságban, üzletekben, kocsmákban is van egy-egy ilyen rádió, akkor lehet, hogy csupán néhány házzal távolabbról érkezik a segítség. Higgyék el, hogy több lakó élénk érdeklődését, figyelmét megtapasztalva a "Mama a hivatalból küldtek tízezer forintot, de csak húszezresem van, tessék már felváltani" típusú kétes alakok, vagy a mindenhová becsöngető házalók, tűzifaárusok (akiknek azért jár a szeme mint a sublótfiók, hogy hol, milyen értékek vannak) hamar a település vége felé veszik majd az irányt. Pláne teszik ezt akkor, ha a szomszédok erről szóló rádióforgalmazását hallva előbb-utóbb megjelenik valamelyik járőrautó is. Ha lenne végre településőrségünk, mezőőrünk, akkor őket is felszerelve ilyen rádiókkal hamarabb tetten érhetnénk a lakossági figyelő SZEM-ek segítségével a fa-és terménytolvajokat, illegális szemetet lerakókat, kábelégetőket is. Kérem a tisztelt lakosokat, kísérjék figyelemmel az értesítéseket, terveim szerint januárban mind Szilasligeten, mind pedig Kerepesen egy-egy képviselői fogadóórát fogok tartani, és ezek keretében a rendszerünket is ismertetni.

Amennyiben az átjátszó működésével, a csatlakozással, a készülékkel (beszerzéssel, beállítással) kapcsolatban kérdésük merülne fel, úgy keressenek bátran a vig.janos@jobbik.hu emailcímen, vagy a 06-70-61-81-891-es telefonszámon!

(A "rádiókommunikációs buborék" ötlete Gyuricza László, 'Papica' lakótársunktól származik)

VígJAni

önkormányzati képviselő Jobbik

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes