Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Pénzügyetlenkedés?

Beküldte sinkogyorgy - 2012, október 16 - 09:38
sinkogyorgy képe
Franka Tibor polgármester a Szilas TV-ben

A Kerekasztal mellett szeptemberben még arról elmélkedtünk, hogy mekkora Kerepes adóssága, és hogy az önkormányzat vissza tudja-e majd fizetni. Aggódtunk, mert úgy véltük, hogy ha egy 30 milliós tétel is gondot okoz, és emiatt szerződésmódosítás keretében át kell ütemeztetni a törlesztést, azaz eltűrni a kamatemelést, sőt egy száz milliós ingatlant is el kell zálogosítani, akkor nagyon rossz lehet a pénzügyi helyzet. Márpedig tavasszal még ez a lehetőség is felmerült, de ellenzéki beszólásra visszakozott a testület az átütemezéstől.

Októberben a polgármester a Szilas TV-beli riportja során közölte, hogy időarányosan törlesztenek. Hozzátette, hogy rövid lejáratú hiteleket nem vesznek fel, mint más önkormányzatok, az ilyen megoldások itt szükségtelenek, a pénzügyek annyira rendben vannak.

A szeptemberi adatok szerint az ez évben visszafizetett adósságrész 76 millió forint volt, és a hátralevő 27 millióra is megvan a keret. Sőt, azt is elmondta, hogy bár a 2013-as év nehéz lesz a 123 milliós törlesztés miatt, de 2014-ben már csak 56 millió a visszafizetendő összeg. A továbbiakban a sok-sok évi 50 milliós törlesztés forrása a 260-270 milliós tervezett adóbevétel lesz.

Szóval a helyzet az, hogy miközben mi pöntyögünk, esetleg bedőlésről beszélünk,  úgy tűnik, hogy a polgármester vidáman törleszti a még az előző polgármester által felvett kölcsönt, sőt reálisnak tűnő hosszú távú törlesztési koncepcióval rukkol elő – a saját maga által felvett összeggel kapcsolatosan.

Nem kételkedem a polgármester szavahihetőségében, csak csodálkozom. Ugyanis nehezen érthető, hogy áprilisban még bele akartak menni egy nagyon előnytelen adósság átütemezésbe, de szeptemberre - mint a mesében - egyszerre minden rendbe jött. Jó, nem tervezett bevétel is volt vagy 18 millió, de akkor is úgy tűnik, hogy a számokkal - vagy a számolással - valami nincs rendben. Egy önkormányzat kiadásai és bevételei nagyon pontosan számíthatók, tehát itt csodák nem várhatók, csak megszorítások, azok meg eddig még nemigen voltak.

Aztán: ha ennyire jó a helyzet, miért kellett a lakosságot évi 60 millióval (megmaradó maximális kommunális adóval) megsarcolni azáltal, hogy szemétszállítási díjat is kivetettek? Aztán: hogy is vagyunk a 120 milliós adó kintlevőséggel? Aztán: miért nem fizeti a lakosság harmada a szemétszállítási díjat?

Rengeteg a kérdés, mindegyik közügy, mert közös a pénztárcánk. A kérdésekhez csak annyit tennék hozzá - tétován -, hogy ki tudja, hányan élnek Kerepesen 50-60 ezer forint nyugdíjból?

Hozzászólások

vigjanos képe

Többször elhangzott már, hogy ennek az adó-kintlévőségnek egy része behajthatatlan. No nem azért mert mondjuk a Gyár utcaiak nem fizetik a vállalkozásaik után az iparűzési adót, hanem azért mert ennek nagy része "behajthatatlan" gépjárműadó. Mivel a központi gépjárműnyilvántartás sok esetben hibás, ezért olyan gépjárművekre is vetnek, vetettek ki adót melyek már régen ki lettek vonva a forgalomból, esetleg már más a tulajdonosuk. Ezeket a kintlévőségeket az önkormányzat nem törölheti, talán csak az adójogi szempontból történő elévülésük után. Lusta vagyok visszakeresni a hangfelvételket-jegyzőkönyvet, de a Jegyző, PÜ. irodavezető is többször elmondta ezeket. 

Nagy mellénnyel elmondani, nyilatkozni viszont arról, hogy lám a kerepesi emberek ennyire nem fizetnek adót, és mi mégis talpon tartjuk a települést, az bizony remek reklámfogás. 

Érdekes pillanatok alatt kivonják a kocsidat a forgalomból, ha nem fizeted meg a gépjárműadót, akkor azokkal miért nem teszik ezt meg? 

Ugyanez a szemétdíj kérdésben is. Hogyan lehet 3 havon túli tartozása valakinek, amikor a törvény ad rá lehetőséget, hogy adók módjára történő behajtással élhessen a Hivatal, vagy a KHT. Kicsit talán rá kellene fókuszálni arra, hogy azt a kevesebb szemétdíjat, azt azért mindenki fizesse be. Most majd visszamegyünk a Zöldhídhoz és ezzel közel 40%-al emelkedik a szemétdíj, elsorvad a KHT, a több tízmilliókért megvett gépeket meg majd elkótyavetyélik valami havernak.

Persze a Zöldhídtól kapott évi 30 milliós kompenzációból, meg a huszonmilliós ipadóból egy fillért sem juttatnak vissza "közvetlenül" a lakoság terheinek csökkentésére, az egy-az-egyben lecsúszik a Hivatal torkán, bele a törlesztőrészletekbe......

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes