Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Nem prolongálunk, fizetünk! (Miután az eredmények beértek)

Beküldte vigjanos - 2012, július 25 - 21:00
vigjanos képe

A mai napon polgármesterünk nagyszerű tollából származó írást kaptak kézhez a képviselőtestület tagjai. (mellékelve)

Ebben értesülhetnek arról, hogy (micsoda meglepetés!) Kerepes mégsem halasztja el a 450 milliós kötvényünk első tőkerészletének megfizetését. Amúgy is csak biztonság kedvéért kellet volna nekünk ez a kis pénzmagocska! Persze lettek volna némi újabb kamatköltségek, meg némi ingatlanocskákat is beterhelt volna a bank. Kamatköltség úgy közel 70 millióért, meg 130 millióért jelzálog, de ez amúgy sem volt lényeges. De erről szót se többet, ezt a csontot már lerágtuk párszor.

Az, hogy fizetünk természetesen azért történik, mert Polgármester Urunk hosszas és verejtékes tárgyalásainak beérett az eredménye, és így jelentős szennyvízdíj csökkenést érhettünk el.

A levélben természetesen szó sem esik arról, hogy a Vezért leszavazta a halasztás ügyében a saját testülete, mivel törvényességi aggályok merültek fel a többlet kötelezettségek vállalásával kapcsolatban. Kimaradt a tájékoztatásból valahogy az is, hogy a hírek szerint néhány képviselőt meg-megállítottak az emberek utcán, és számonkérték ezt a minden bizonnyal "tök jó" üzletet. Nem szól a nagyívű írás arról sem, hogy valószínűleg még a franka-párti lépviselőkben is megmoccanhatott valami, hogy vajon érdemes-e az egy éves halasztás miatt engedni a banknak, hogy közel a duplájára emelje a  kamatot az egész visszafizetendő összegre és a teljes hátralévő 16 évre?
Nem! Mivel a verejtékes munka gyümölcse beérett, ezért Franka Tibor polgármester bejelentette a banknak, hogy a halasztásra Kerepes Önkormányzata nem tart igényt. Egyszerűen nem köll, na!

Arról persze szintén nem esik szó, hogy az említett szennyvízdíj csökkenés is csak azért valósulhatott meg, mert Palotai László egy testületi ülésen felhívta a képviselők figyelmét a Budapesti Vízművek levelében foglalt lehetőségére. Mert a képviselők egy része legtöbbször el sem olvassa a nekik kiküldött anyagot, úgyis megmondják a polgármesteri szobában az ülés előtti 10 percben, hogy hogyan kell majd szavazniuk.

Ennek az egész halasztás-ügynek és az ezt feltehetően lezáró mostani tájékoztatásnak azért számomra egy nagyon fontos üzenete van:

Bármilyen (szar) döntést, bármilyen vereséget kommunikálj úgy, mintha az különös fáradozás során elért, kimagasló eredmény lenne!

Kapcsolódó dokumentumok: 

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

Franka Tibor a Szilas TV év eleji riportjában azt mondta, hogy "három nehéz évünk lesz: 2012, 2013 és 2014", mert évente 100 milliónál tőbb a törlesztő részlet. Ezek szerint 2012-ben sem csak 30 milliót kell törleszteni... A most átutalt 18 millió édeskevés. Akkor most miről beszélünk? Összegyűlt a töredéke az összegnek? Ezt ünneplik?

Sinkó György

vigjanos képe

A 450 milliós történet csak egy része az adósságnak. Ezenkívül van még egy másik kötvénykibocsátásunk (emlékeim szerint 150M értékben), azonkívül a Bók idejében felvett és azóta többször is halasztott 250 milla is ott van még. Persze még így 7 év távlatából is ez a 250-es hitel minden bajunk okozója -legalábbis a Vezér szerint-. Ezek a felsoroltak csak a "nagyok" , van néhány relatíve kisebb összegű tartozásunk is. Az össz adóságunk olyan 1,5-1,7 Mrd körül lehet, ha figyelembe vesszük a majdan a futamidők végéig kifizetendő kamatokat is. Ha ezt az összeget visszaosztjuk a 16-17 évvel, akkor bizony nagyon is helytálló lehet ez az évi 100 milliós törlesztés (tőke és kamat).

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes