Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A Német Kisebbségi Önkormányzatról

Beküldte szaszandor - 2013, augusztus 20 - 10:59

Részt vettem a „Kis-Dunamenti Sváb Fesztivál” rendezvényén, mely két hónappal ezelőtt volt. Tizenkét település, német kisebbségi egyesületek, csoportok 11-ik találkozója volt. Kulturált, színes műsorokkal teli, csodálatos rendezvény volt. A kerepesiek nagy sikert arattak, az ország legaktívabb fellépői között, dicséretben részesültek. A rendező Dunaharaszti és környékének német csoportja eljátszotta az 1695 évtől kezdődő bejövetelüket, viszontagságukat, küzdelmeiket, elődeikre emlékezve. Nem tisztem a beszámolás joga, csupán a rendezés színvonala, és a narrátor szövege ragadta meg érdeklődésemet. Kérésemre, voltak olyan kedvesek, hogy a műsoruk szövegét E-mailen elküldték címemre, melyet Springer Krisztinának továbbítottam, akit illett. Elhatározták, hogy annak mintájára a kerepesi németek történelmét Ők is színpadra viszik, őseik tiszteletére, hiszen ugyancsak hajón jöhettek kerepesre, mivel akkor a Duna árterülete nem volt messze. Hajóépítő kerepesi ácsokról is tesznek említést régi levelekben. A Bécs-Pest –Kerepes (Mogyoród)-Gödöllő postakocsi járat is vonzó kereskedelmi útvonal volt. 

Ahogy előadásukban elmondták: „A svábok nem kevésbé patrióták, mint a magyarok. Magyarországon születtek, itt élnek és nem akarnak innen elmenni. Származásukat tekintve svábok, felvállalják az etnikai csoporttagságot, de egyúttal magyar állampolgárként azonosulnak a magyar nemzettel. Haza, nemzet, állampolgárság alkotják nemzetkoncepciójuk pilléreit, amelyet elsősorban a születési hely és az életvitel színtere határoz meg. Németül az iskolában tanultak, ugyanúgy, mint bármilyen más magyar, és magyarul jobban ki tudják magukat fejezni, mint németül. Ország és haza egy, és határai egybeesnek a magyar államéval. Történelmük, múltjuk ebben a keretben játszódott le, jelenüknek, mindennapi életüknek ez a színtere, és a jövőjüket is ebben a keretben képzelik el.”

A beszéd teljes tartalmát Springer Kriszta és Jani kérésére átküldtem Görgényi Erzsébetnek azzal a céllal, hogy a helyi újságban rövid beszámoló jelenjen meg róla, ami nem történt meg.

szaszandor 

 

Hozzászólások

kerepesradio képe

   

   Csúsztatások, hazugságok, rágalmak

 

Nem tudom, miért is nem lepődtem meg, mikor két hónap is eltelt és Szász Andor barátunk által a Kerepesi vélemény szerkesztőségébe eljuttatott anyag, nem került be a közpénzen kiadott újságba. Egy cikk a németek Magyarországra érkezéséről, egy Dunaharaszti történeten át. Állítólag, majd ha a haraszti újság ír Kerepesről, akkor leadják. Egy kicsinyes szűklátókörű ember piti érve lehet csak ez.  

Annak ellenére, hogy a polgármester tanuk előtt ígéretet tett a némettestület tagjainak, hogy havi egy egész oldal terjedelmet biztosít a részükre.

Most azt válaszolta erre: „lehet, hogy akkor így mondtam, de ma már másképp gondolom”

Ismerős lehet némelyeknek ez a mondat?  De ennyit a jognyilatkozatairól egy felelős vezetőnek, aki azt sem tudta, hogy a település vezetői jognyilatkozat nem visszavonható.

Lásd egy képviselőnek a lemondása. Az Aug. 20.-i fellépést is sikerült félrehazudni az egyébként eredetileg más dátumra szervezett városavatóról. Egyesek szerint addig - addig „tilitoliztak”, hogy a sváb fellépés ne jöhessen létre.

Azt üzenték nekünk, hogy ez már nem az aratásra van kiélezve, hanem a várossá nyilvánításra. Én persze ezt nem hiszem, hisz áldott vezetőnk jóindulatához nem fér kétségem. A testületi ülésen nemrég ugyan a német önkormányzat tevékenyégét keményen támadták, becsmérelték, sárral dobálták a képviselők élükön a n. f. p.-vel. Ő sérelmezte is e nevet nálam, melyet én ragasztottam cikkemben rá. Meglehet, de nem én kezdtem. A kövér és a kopasz stb. patkányozás a Kerepesi köz-médiácskánk sajtótermék remekeként jelent meg - az Önök pénzén Önöknek.  Mivel a Német önkormányzat egy döntésében, bár még forrás nélkül, de fenntartói szerepet vállal a Kerepes rádióban (pénz még nincs, de gesztus értékű, mert van német nyelvű adásunk) a polgármester azzal zsarolná a büszke svábokat, hogy ha kap heti egy órát „rádiójukban” akkor ad egy oldalt nekik a közsajtónkban. A baki csak az, hogy nem szoktak olyanért semmit sem adni, ami egyébként is járna. Ennyit a független sajtóról.

Igaz, nem szokatlan, hogy az önkormányzattól nem független hírlap, a települési sajtónk, de hogy a főszerkesztő maga a polgármester, a szerkesztő a titkárnő, és a felügyelő bizottság maga az alpolgármester és egy képviselő. No, hát ettől még akkor is összegyürködik a „papírzsepi” a zsebemben a meghatottságtól, ha egy külsős tag is felügyel a sajtószabadságára.

A sajtófőnököt az sem zavarja, hogy egyébként nem szerepel a Kerepesi vélemény, a Media hatóság engedélyezési listáján, tehát quasi illegalitásban jelenik meg közpénzen, eme független színes információs lap. Alig várom a választásokat, ahol ellenzékiek dömpingcikkei jelennetnek majd meg benne. Továbbiakban a sápadtsérójú rágcsáló, ki „krumpligate” ügyben feljelentgető és kit időérzéke elhagyván nem első alkalommal, nem tartotta be a törvény szabta lehetőségeit. Elutasították és a rádió „megúszta” de ígéretet tett, hogy minden esetbe feljelenti, ha csak teheti. A politikai cél a rádió megszerzése vagy elhallgattatása.  

 

Ok pedig lesz, mivel nem tehetek féket a számra, ha érzem, hogy a település károsodik. Például a Templom utca végi árok illegális feltöltése, minden engedély nélkül történik, és kik viszik oda sittet? A KHT?  Vagy vajon ingyen teheti é meg más? Tessék figyelni a rádióra és persze a telefon mindenkinek adott és adásba kerülhet, aki mer. Ja így a polgármester is kap ingyen akár egy órát is. Csak telefonon, az ő számlájára. 06 – 28 – 560 012          

Springer Friedrich (ugrojani)

kerepesradio képe

 

           Svábokat sértegethet e polgármester?

Lehet, e kérem azt mondani, hogy döntse el mindenki hogy sváb vagy tót?

Lehetni lehet csak nem szabad. A Magyar jog kifejezetten tiltja az ilyen megnyilvánulásokat. 

Hogy kitől származik mégis e felhívás? Nos, a válasz kézenfekvő, aki ismeri a habitusát a helyi, Döbröginek. Libát futtatni persze lehet, sőt táblát tenni politikusok nevével a libanyakra azt is kergetni a libát a templom utcán az aztán az igazi úri móka. 

Szegény vesztes - balos nevű libát még jó hogy nem helyben le nem vágták vérbe fagyva. 

Hacsak nem ez a visszavágó a hungarocell szobordöntésért. De miért itt és miért nálunk kerepesen az óvodás Márton napi ünnepen. Ja, felsőbb utasításra így megy ez. 

Persze ha tudná a Fidesz, mely stílusban ír a helyi tótumfaktum nőknek levelet és hogy büntető per folyik ellene? Biz’ elgondolkodhatna, kivel is paktál le. Vagy tudják? 

Ő a „komműnista” hatalomra köpköd és vallja, hogy ártatlan. Azt a bizonyos cikket csak leírta mások szavait adta vissza.  Hogy a M agánindítvány alapján indult vádnál is rabosítanak, e nem tudom, de azért ciki lehet nem? 

Bölcs ember gyengébbekkel nem csatázik, vallja, levelében, nos 4 vádlóval ma emberére talált a „Polgáriparos”, akiről megtudhattuk, hogy legmagasabb iskolája díszlet….technikus

Biztos rendelkezik érettségivel, mert a technikusi végzettség általában azért azzal jár.

Ám volt a vádlott ma „iszákos alkoholista”, „pártlapi pártkatona” és még sok szórakoztató jelzőt hallott a Gödöllőkörnyéki érdeklődő.

No, de a svábok se hagynák lelopni a vajat a kenyerükről Springer Krisztina 2 levelet is küldött a Kerepesi testületnek. A jog asztaláról mindenki egyenlően… Hmmm?

Hát erről itt nem hallottak kerepesen. Ha hozzá akarna, valaki szólni mondjuk, a testület ülésén nem kap szót, csak ha már magszavazták a dolgot. Több példa volt már rá.

Szórakozató dolog egy testületi a városunkban. Döbögi, nem érti a világot sem néha maga körül és akkor a dolgokra 4-5 rákérdezés után már ráhagyják, de halvány gőze sincs.

A németek elnöknője levelet irt és itt melléklem, de szerintem a sváb „ludasmatyi” felvette a Kesztyűt amivel arcul csapták. Pedig csak azt követelik, ami jár neki. A törvény az törvény.     Még „tibitava” mellett is.   

 

http://nok.uw.hu/F.T.%20levele.PDF

http://nok.uw.hu/NOK%202013_11_18-01.pdf

http://nok.uw.hu/NOK%202013_11_18-02.pdf

 

 Premium Drupal Themes by Adaptivethemes