Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Mi újság Gyöngyöspatán? -riport a rádióból-

Beküldte vigjanos - 2013, július 22 - 11:44
vigjanos képe

Bár a kerepesi virtuális kerekasztalt elsősorban azzal a céllal hívtuk életre, hogy a helyi ügyes-bajos dolgokat beszéljük meg, de néha-néha talán megengedhető, hogy egy kicsit más tájak felé is elkalandozzunk. Tehessük ezt különösen akkor, amikor számos kapcsolódási pont lelhető fel a mátraaljai kis község (bocsánat most már város) és a mi településünk között. A hírek szerint Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere a napokban tanulmányútra látogatott a településünkre. A vendégek a Polgármesterünkkel történt megbeszélésen főleg a Kerepesen működő nonprofit községszolgáltató Kft-nk működéséről kívántak tapasztalatokat szerezni. A találkozó után egy rövid beszélgetés zajlott a Kerepes Rádióban.

Természetesen az is megérne néhány gondolatot, hogy hogyan sorvad el lassacskán az egykor jónéhány embert foglalkoztató, több tízmilliós gépparkkal rendelkező, a községi szemétszállítást olcsóbban (és nyereséggel) megoldó, prosperáló önkormányzati tulajdonú társaságunk, de ez most nem ennek az írásnak a témája.

Gondolom mindannyian emlékszünk még a Gyöngyöspata körül a közelmúltban kialakult hisztériakeltésre, a liberális médiák és szervezetek rettegő hadjárataira. Ugye emlékszünk még rá, hogy néhányan a település lakosai közül megelégeléték a tarthatatlan állapotokat. Megelégelték, hogy a családok nem mehetnek el együtt a vasárnapi szentmisére, mert valakinek addig is vigyázni kell a portát, ellenkező esetben még a tojást is kilopják a tyúk alól. Megelégelték a mindennapos terménylopásokat, azt hogy a cigánypurdék csúfolják, leköpdösik, és "hídpénzt" követelnek a munkában meghajlott hátú hazafelé tartó anyókáktól. Az embereknek elegük lett mindezekből, és segítséget kértek a Magyar Gárdától és a Szebb Jövőért Polgárőrségtől. Nem is akarom tovább ragozni a mindannyiunk által jól ismert történéseket, hiszen rengeteget foglalkozott vele a sajtó, TV. Mindenesetre az akkori polgármester lemondott, és a falu pedig újat választott. És kéremszépen itt van a lényeg! A helybéliek nem dőltek be a liberális médiák és megmondószervezetek oltogatásainak és egy jobbikost választottak a település élére! És láss csudát, azóta bizony REND lett. És Gyöngyöspata eltűnt a híradásokból. Mert az, hogy rövid idő alatt mit vittek véghez, az már nem hír a média számára.

Azt gondolom ezért is érdemes végighallgatnunk a riportot.

Érdemes odafigyelnünk a szófordulatokra is. Ugye mennyivel másképpen hangzik az, hogy "elértük", "megcsináltuk", "közösen építettünk", mint az hogy "kiharcoltam", "tárgyaltam", "szereztem"?

Ugye mennyivel másabb azt hallani, hogy a településen 60 fő vesz részt a Start mintaprogramban, ahol az állattenyésztés és növénytermesztés alapjaira tanítják meg őket, nem csak addig fényképezkednek a vezetők a naposcsibékkel, vagy a krumlpiszsákokkal amíg a sajtó a helyszínen van? Közben pedig tisztában vannak azzal, hogy az általuk szétosztott vetőkrumli és az állatkák hamarosan úgyis a fazékban végzik, mert tudás és számonkérés híányában úgysem tud vele mit kezdeni a sorban állók legtöbbje. 

Ugye mennyire jó hallani, hogy Gyöngyöspatán nincs cigány? Nincs cigány abban az értelemben ahogy nagyon sokan ezt a szót használják. Vannak ugyan olyan pataiak akiknek barnább a bőrük és sötétebb a hajuk, de a településen ma csupán kétféle ember létezik: az egyik aki előre viszi a települést, és a másik aki rombolni akarja a közösséget. És a rombolók lassan elszivárognak. Elszivárognak mert ahol REND van ott bizony nekik nem jó.

Ugye milyen jó hallani, hogy van olyan település, ahol az önkormányzat saját gyümölcsöst telepít, állattartó telepet hoz létre, konyhakertet gondoz. Nem csak az ároktakarítást, meg utcaseprést végzik a közmunkások, hanem értéket teremthetnek, a gyermekeik pedig friss, egészséges élelmiszerekhez jutnak ezáltal a helyi iskolában, óvodában.

Ugye milyen jó hallani, hogy van még olyan hely hazánkban ahol nem az a módi, hogy a közt olcsón adják, ellenben drágán veszik?  Ahol nincsenek háromszázezres porszívók, meg nincsenek kétszázezres fűnyírók egy 15 négyzetméteres területhez? Nem halasztják el egy közbeszerzési pályázat beadási határidejét, hogy a későbbi nyertes cég végre bejegyzésre kerüljön?

Bizony érdemes végighallgatni a riportot, mert bizonyítja, hogy másképp is lehet. Nem unalomig ismert frázisokat pufogtatni, hajszolni néha erőn felül is az építési beruházásokat, hogy utána korrupcióról sutyorogjanak? Becsülettel, szerényen végezni a feladatokat. Mert valójában erre adtak az emberek felhatalmazást, amikor odahúzták azt a bizonyos X-et!

Reméljük egyszer minden településnek megadatik, hogy ilyen vezetése legyen!

A riport itt hallgatható meg.

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes