Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ki volt Wéber Ede?

Beküldte sinkogyorgy - 2015, február 18 - 08:04
sinkogyorgy képe
Könyv Wéber Ede életéről

A kerepesi régi öregek szerint a svájci származású Wéber Ede nem volt kiemelkedő személyiség, mindössze egy a földbirtokosok között. Ezzel szemben például Gerencsér József könyvében Kerepes fejlődésének egyik előmozdítójaként írja le. Mítosz vagy valóság, vagy valahol a kettő között? Mi az igazság?

Gerencsér könyvéből egy korai européer személye bontakozik ki, aki Svájcból idetelepülve képes volt magyarrá lenni. Nem csak annyiban, hogy beépült a magyar társadalom földbirtokosoknak szánt helyére, hanem ezen túlmenve szinte értelmiségi azonosulást mutatott a magyar kultúrával.

A régi kerepesi öregek szerint Kerepesről elüldözték, könyvtári információ szerint üzleti célból távozott Kecskemét közelébe, és ott megalapította Helvéciát. 

Azon nincs vita, hogy öregkorát Kerepesen töltötte, és itt halt meg, itt temették el. Emlékét mindössze egy utca és egy park őrzi Szilasligeten, s talán a sírja is a temetőben van. A szilasligeti civil házon egy önkormányzat által kihelyezett emléktábla "díszeleg", amit senki sem gondoz.

Ki volt hát Wéber Ede? Gerencsér könyve (Aranyhomok) közelebb visz-e a valósághoz, vagy csak egy Wéber-család iránti lelkesedéstől fűtött regény?

(Egy részlet a könyből a dokumentumok között olvasható.)

Kapcsolódó dokumentumok: 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes