Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Kerepes választott

Beküldte vigjanos - 2014, október 17 - 10:52
vigjanos képe

Ugyan még nem végleges és jogerős itt Kerepesen a 2014. évi önkormányzati választás eredménye, de talán néhány nap távolságából már kicsit higgadtabban szemlélhetjük az eseményeket. Sokfelé és sokféle pletykák, hírek, feltételezések kaptak szárnyra a kampány alatt. Mivel a mocskolódástól szerettem volna távoltartani magam, ezért nem reagáltam ezekre, de most szükségét érzem, hogy a megfogalmazott szemrehányásokat visszautasítsam, és néhány dologban véleményt nyilvánítsak.

Polgármesterválasztás - jelöltek

Több helyen és több oldalról kaptak kritikát a polgármesterjelöltek, amiért felaprózták a jelenlegi vezetéssel elégedetlen választók táborát. Már a Kerepesi Kerekasztal életrehívásakor világossá válhatott mindenki számára, hogy Frankát egyelőre csak akkor tudjuk leváltani, ha egyetlen és minden oldalról támogatható jelöltet állítunk ki ellene. Nem szeretném magamat sem mentegetni, sem fényezni, de általam csupán a Jobbik küldött világos üzenet mindenki felé: a Jobbik nem állít polgármesterjelöltet és támogatni fogja a közös jelöltet, amennyiben találunk egy mindenki számára vállalható embert. Senki más ilyen értelmű nyilatkozatot nem tett. Ugró Jani, alias Springer Friedrich Horst már közel egy évvel ezelőtt kijelentette: mindenképpen indul, és "mindenkire tüzel" aki vele szemben megméretteti magát. Meg is tette! A "Polgármestert Váltok" rendezvénysorozat megszervezésével az is mindenki számára világossá válhatott, hogy Csák Zoltán is polgármesteri álmokat dédelget, az egyik rendezvényen pedig a helyi baloldal jelentette be: szerintük az országgyűlési választásokon helyben elért eredményeik alapján a választóik elvárják tőlük azt, hogy polgármesterjelöltként valaki ringbe szálljon az ő részükről is.

Én már csak ezeknek a nyilatkozatoknak az ismeretében, és csupán augusztus végén jelentettem be, hogy jelöltetem magam. A kampány során az emberekkel történt beszélgetések fényében beigazolódni látszott számomra a döntésem helyessége. Sok választót taszított Ugró Jani erőszakos, agresszív kampánya, valamint azt is nehezményezték, hogy néhány éve még a Franka szekerét tolta. A politikai paletta másik felén elhelyezkedő szervezetek elképzelései távol állnak a mieinktől, de Csák Zoltán sem jöhetett szóba számunkra mint komoly partner.

Mind a mai napig szilárdan hiszem, hogy a polgármesterjelöltként kapott 13 százalékomnak egy jó részével Frankát gyengítettük, és a mi szimpatizánsaink döntő többsége nem szavazott volna szívesen másik "ellenjelöltre" sem.

Eredmények

Azt gondolom, hogy nem született igazán meglepetés. Az elmúlt négy-nyolc év beruházásait, felújításait mind a Franka csapat jegyzi. Az embereket nem érdekli, hogy EU-s pénzből, nem érdekli, hogy hitelből, nem érdekli, hogy néha szabálytalanul vagy akár még a törvényesség határát is súrolva zajlott némelyik beruházás, vagy útépítés. Csupán az érdekli őket, hogy a "Tibi legalább csinált valamit"! Nem számít az, hogy mi mibe került, és az sem, hogy mennyi közpénz tűnhetett el menetközben.

Ha megnézzük a választókerületek eredményeit, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb körzetben átlagosan 32-36%-os támogatottsággal rendelkeztek a Franka-jelöltek, ellenben itt Szilason a 8. számúban Bakai Kálmán majdnem 53%-al nyerte el a képviselői helyet. Bár nem szeretném az érdemeit kisebbíteni és innen is gratulálok neki, ennek ellenére azt gondolom, hogy ez a "kiugró" eredmény nem a személyének, hanem az elmúlt időszakban itt történt útépítéseknek köszönhető. Talán emlékszünk még, hogy a múlt novemberi időközi választás előtt néhány héttel hirtelen "veszélyessé vált" utcák kaptak aszfaltburkolatot, de a választópolgárok még a múlt vasárnapi szavazás napján is majdnem beleragadtak a friss-meleg "kampányaszfalt"-ba az Ady Endre utcában. Ezek után nem csoda, ha errefelé még a kutyák is heves farokcsóválásba kezdenek ha a polgármesteri fekete terepjáró feltűnik a láthatáron. De jó lenne, ha a kampányidőszak 5 éven keresztül tartana!!!

Én azt gondolom, hogy mi nem vallottunk kudarcot. Mindenki győzni akar és ezt kommunikálni is kell kifelé, de ugyanakkor reálisan kell megítélni a helyzetet. Most a négy évvel ezelőtti 5-7%-os eredményeinkhez képest 16-20%-okat értünk el a körzetekben, képviselői mandátumhoz jutottunk, és csupán pár tíz szavazaton múlott az, hogy a lista 3. helyéről egy másik jobbikos is a testületbe kerüljön.

A jövő

A higgadt, türelmes, szorgalmas munkát folytatni kell. Eddig is sok minden ellen felemeltük a szavunkat, de továbbra is tennünk kell a Hungaroring zajterhelése és lakossági terheinek a növekedése ellen, a közpénzek felhasználásának tisztasága érdekében. Képviselőként remélem módom lesz majd mindenkinek bebizonyítani, hogy a jobbikosok nem karlengető, üvöltöző rasszista idióták, hanem becsületes, településükért tenni akaró és tudó emberek, akik a következő ciklusban bátran kérhetik majd a választópolgárok felhatalmazását a településünk vezetésére.

VígJAni

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

Kerepes egy kicsit lassan fejlődik, egyébként nem történt semmi meglepő. Kerepes a saját képére választott vezetőt. Igaz, hogy régen még 60 % körül, ma már csak 45 % körül, azaz Franka Tibor minden negyedik választóját elveszítette. Valószínűleg valamit nem jól csinál. Az is fontos, hogy a Zemberek többsége nem rá szavazott. Tehát ezentúl arra kell ügyelnie, hogy a csak a kisebbség nevében beszélhet.

Más jelentős dolog nem történt. Illetve, hogy ismét meleg őszünk van, de nem forró.

 

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes