Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Karácsonyi szép üzenet

Beküldte sinkogyorgy - 2013, december 25 - 08:31
sinkogyorgy képe

Beszélik, hogy az egyik kerepesi önkormányzati képviselő három hónapos külföldi tartózkodása idejére is igényelte volna a képviselői tiszteletdíjat. Azt is beszélik, hogy az egyik "külsős" bizottsági tag lemondással fenyegetőzött, amikor a külsősök havi tíz ezer forintos tiszteletdíjat meg akarták szüntetni. Sőt, nem csak beszélnek, ma már írnak is arról, hogy a helyi vállalkozók azért nem kapnak munkát az önkormányzattól, mert akkor kiderülhetne, milyen barbatrükkök léteznek az elszámolásnál.

Minden a közpénz körül forog az önkormányzat házatáján? Bárcsak ne lenne igaz! Lenne - mondjuk - gonosz pletyka, lenne - mondjuk - a szokásos "kellemetlenkedés" a hatalommal szemben. Ugyanakkor igyekszem hiteles forrásból tájékozódni, és csak azt leírni, aminek van létalapja, azért bátorkodom előhozakodni mindezekkel. Meg azért, mert szomorú vagyok emiatt. 

Első karácsonyi szép üzenet: soha nem lesz annyi pénze a kerepesi önkormányzatnak, hogy a döntéshozókat rendesen meg tudja fizetni. A polgármesterség sem tartozik a jól fizető állások közé, a polgi hivatalosan annyit keres, mint egy menő kisvállalkozó. S ez így helyes. Ne akarjon mindenki polgármester lenni!

Már hallom, hogy azt mondják, a rosszul fizetett posztok miatt alakul ki a kontraszelekció. "Kis pénz, kis foci" - idősebbek még emlékezhetnek erre a szlogenre. Nem vált be. Ma már sokat fizet a foci, mégsem emelkedett a színvonal, és nem lett tele nézőkkel a lelátó.

Második karácsonyi szép üzenet: az önkormányzás önzetlen civilek nélkül, pusztán jól fizetett döntéshozókkal megoldhatatlan. Az általam példaképnek tartott északi országokban az emberek többsége részt vesz valamilyen önkéntes mozgalomban. Nálunk csak a töredék, azok egy része is gyanús, mert a civil mozgalmakba is belegyalogolt a belpolitika.

De az intézményekkel is baj van. Hiába építünk szociális intézményt, egyre többet, az elszegényedést, az idősek magukra maradását nem tudjuk elkerülni. Ráadásul a szociális ellátás leginkább hatásos része a "jó szó", amit pénzért nemigen osztogatnak a fizetett alkalmazottak.

Miközben állandóan a pénzről beszélünk, nem vesszük észre, hogy az önkormányzás nem a pénzről szól, hanem a közösségről és a szolidaritásról.  Nem kell ahhoz módos településre költözni, hogy az ember jól érezze magát.  Nem kellenek tornyok, emlékművek, zászlóerdő és egyéb kacabuca ahhoz, hogy az emberekhez pozitív üzenetek jussanak el.

Jó emberek kellenek, vezetőknek. Szociális típusúak, tele empátiával.  Persze, mondhatni, a túl jó vezető ember meg puha, sőt puhány, és az nem kívánatos. A nép ma az erős vezetőknek hisz, akik majd védelmezik őt. Persze nemsokára rájön az istenadta, hogy az erős vezető és a diktátor nem sokban különbözik. Szóval ez az inga vissza is leng majd, és akkor ismét az empátia lesz a fontos. Még pár év, és győznek a jó emberek.

Karácsonykor higgyünk abban, hogy ez így is lesz…

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes