Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Franka vs. Palotai

Beküldte csakzol - 2013, október 6 - 10:40

Tisztelt Barátaim!

Franka polgármester szokásos kötözködési stílusával nyert egy forintos kérdést 24 napja.
Mivel kételkedett legmagasabb iskolai végzettségemben, ezért elküldtem neki az oklevelem másolatát. Egyúttal kértem, ő is küldje el legmagasabb iskolai végzettségét (érettségi, technikusi, főiskolai, egyetemi) igazoló okmányának másolatát.Pár napja jegyző úr küldött egy adatszolgáltatás tárgyú levelet, melyben hivatkozik a polgármesternek küldött megkeresésemre. A levél lényege, hogy a polgármester személyi anyaga - melyet a hivatal kezel - nem tartalmaz a polgármester iskolai végzettségére vonatkozó dokumentumokat.
Franka polgármester a kérésemre a mai napig nem válaszolt.
Az idő múlásával azon ismerőseimnek lesz igaza, akik azt mondják, Franka nem tud válaszolni a kérésemre, mert a 8 általános iskola végzettség lehetőséget kihagytam a felsorolásból? Lehet, hogy Franka Tibor legmagasabb iskolai végzettsége csak 8 általános iskola? Továbbra is várom Franka Tibor válaszát. Remélem, van bátorsága nyíltan vállalni ifjúkora eredményeit.

( fentieket Palotai Laci küldte és olvasható még a www.szilasblog.hu)

Ui: Kerepes könyv írója nyolc általánost végzett?

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

A témát szükségesnek tartom a következőkkel kiegészíteni:

1. A legmagasabb iskolai végzettség egy személyi adat, ami mindenkinek a sajátja, azonban egy közszereplő esetében közérdekű adatnak minősül, mely nem titkolható el. A polgármesternek nyilatkoznia kell erről, sőt kérésre hivatalos dokumentummal igazolnia.

2. Franka Pál Tibor polgármester hivatalos helyeken azt szokta válaszolni, hogy újságíró iskolát végzett, és ha az főiskola, akkor főiskolát végzett. (Értsd: ő nem tudja eldönteni.) Tudomásom szerint Franka beiskolázása 1978 körül történt, azaz a pártállami időkben, jóval a rendszerváltás előtt, amikor is az újságírás a hatalom privilégiuma volt, és az újságírói tanfolyam a szakmaideológiai nevelés tárgykörébe tartozott, de nem adott semmiféle iskolai végzettséget. Viszont - párt vonalon - el lehetett vele helyezkedni. (A rendszert kritizáló, jórészt fővárosi értelmiségiek nem juthattak nyomdaközelbe, ebből fakadt a "szamizdat" mozgalom, melyhez Franka nem tartozott.)

A történet lényeges eleme, hogy Franka pályakezdőként (!) 1979-ben egyből a kommunista kormány lapjához, a Magyar Hírlaphoz került, mint gyakornok. Később KISZ-titkára lett a lapnak, Németh Pétert, a Népszava mai főszerkesztőjét váltotta. Tudomásom szerint függetlenített KISZ-titkár nem volt, és marxista-leninista esti egyetemet sem végeztettek vele. Ő népi (paraszti) származása okán futott, akikkel Aczél György (afféle késő-kádári Virág elvtárs) nyugat felé azt akarta igazolni, hogy az ország demokratizálódik, hiszen lám, lám nem csak  párttagok, hanem a nép tehetséges és forrófejű gyermekei is írhatnak újságot Magyarországon. A 80-as években a rendszerhez alapjában véve hű pártonkívüliek voltak az az MSZMP díszpintyei. Az volt Aczél feltétele, hogy a rendszer alapelemeit és magas szintű vezetőit nem szabad bírálni, de rá lehet mutatni a közép káderek hibáira, melyek kijavításán szüntelenül dolgozik a főtitkár.
 
3. A kérdés lényege persze nem ez, hanem, hogy van-e érettségije, mert erre vonatkozóan nem kaptunk választ. Annyit tudni, hogy valamiféle faipari szakközépiskolába járt, de hogy azt el is végezte volna, az kérdéses. Annak idején ezt szakközépiskolai érettséginek hívták, oklevelet adott, és egyenértékű volt a gimnáziumi érettségivel.

4. Végezetül: e témakörben nem az a fontos, hogy Franka ténylegesen milyen iskolát végzett, hanem hogy elő mer-e jönni a múltjával. Ő, a nagy kommunistafaló, aki a Hősök Emlékműve előtt átkozza a komcsikat, ő, aki másokat patkányoz, ő, aki pamfleteket ír ismert emberekről, merjen előjönni a saját kritikájával! Legyen bátor, és vallja be, ha  nincs érettségije, és mondja el, mit csinált 1989 előtt! De ne bujkáljon a jegyző mögött, mert az nevetséges!

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes