Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Felemelik a Hungaroring zajhatárértékét

Beküldte sinkogyorgy - 2013, június 30 - 07:40
sinkogyorgy képe
Zajhatárértékek

Egy, a Vidékfejlesztési Minisztériumból kikerült előterjesztés-tervezet szerint a nemzetközi licensszel rendelkező autó- és motorverseny pályákra külön zajterhelési határértékeket akarnak előírni. A Hungaroring ilyen licensszel rendelkezik. Az előterjesztés egyelőre társadalmi-szakmai egyeztetés előtti állapotban van, tehát elvileg lehet még rajta változtatni, de az eddigi törvényhozási gyakorlatot alapul véve, erre nem sok az esély.
 
Sajnos jó jósnak bizonyultam: a kormány felemelni szándékozik a Hungaroring zajhatárértékét. A jelenlegi és a tervezett határértékeket táblázatba szerkesztettem:

A tervezett határértékeket úgy állapították meg, hogy azok teljesíthetők legyenek. A nappali 62 dB a szokásos hétköznapi használat során többnyire teljesül, de a nagyobb versenyeknél sem lépték még túl a 77 dB-t.
 
Feltűnik, hogy nem 5-re vagy 0-ra végződő értékeket akarnak előírni, pedig az eddigi összes határérték öttel osztható szám. (Lehet, hogy 2-2 dB-t engedni szándékoznak a várható alkudozás során.)

Az előterjesztés súlyosan megnyirbálni szándékozik Kerepes lakosságának korábbi előírások révén megszerzett jogait, ugyanakkor kényelmes helyzetbe hozza a tulajdonos államot, illetve Kerepes önkormányzatát.

Kapcsolódó dokumentumok: 

Hozzászólások

vigjanos képe

Ugató fűcsomó legyek a szilasi nagyréten, ha néhány millióért, meg pár tiszteletjegyért nem adja el megint itt a helyi vezetés is a nyugalmunkat! Persze úriember biztosra nem fogad!

sinkogyorgy képe

A zajhatárérték kormányzat általi felemelése magasabb súlycsoportba emeli a Hungaroringgel folytatott érdekharcot. Ezek után már nem egy volt élsportolóval, hanem minimum a környezetvédelmi államtitkárral kell szembehelyezkednie Kerepes polgármesterének.

Sinkó György

sinkogyorgy képe

Az internetes HVG.HU júl. 29-én egy cikket szentelt a témának - valószínűleg helyi kezdeményezésre.

http://hvg.hu/itthon/20130729_Hungaroring_zajterheles_zoldhatosag

Sinkó György

MR mozgalom képe

Ha nem nézek rá a Kerekasztal oldalára, talán észre sem veszem a HVG cikkét.

Meglepődve tapasztaltam, hogy a cikk 'pártatlan', és nem kapnak benne verbális pofonokat a szilasiak (épp elég az, amit évek óta az államtól kapnak zaj-ügyben). Sőt, mintha segítő szándék vezérelte volna a szerző(ke)t. Remélem jól látom...

Üdv mindenkinek, és jó munkát!

/MR/

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes