Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Egy évvel halasztotta el 30 millió megfizetését a Kerepesi Önkormányzat, ez majdnem 70 milliónkba fog kerülni!

Beküldte vigjanos - 2012, április 18 - 17:07
vigjanos képe

A tegnapi testületi ülésen Kerepes Nagyközség Képviselő Testülete úgy döntött, hogy elfogadja a bank ajánlatát és elhalasztja egy évvel a hitelünk első 30 millió Forintos tőkerészletének kifizetését. Tették ezt mindenféle információ és számítás nélkül. A mi számításaink szerint majdnem 70 millióba fog a halasztás a végére kerülni.

Az előterjesztés, az ülés hanganyaga, illetve a számításunk menete itt található.

Nyílt levélben kerestem meg az ügyben a képviselőket:

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak!

Azt hiszem a tegnapi rendkívüli testületi ülés igen tanulságos volt
sokak számára.

Tegnap Önök közül hatan, --nem tudom eldönteni, hogy tájékozatlanságból-e, vagy akarattal-- megszavazták, hogy a 450 millió forintos kötvénykibocsátásunk (hitelünk) után fizetendő kamat KÖZEL A DUPLÁJÁRA EMELKEDJÉK!!!

Járjuk kicsit körbe a témát, ha már a döntés előtt Önök ezt vélhetően nem tették meg, mentségükre legyen szólva, hogy csupán öt és fél órájuk lett volna erre, mivel ennyivel az ülés előtt kapták meg az anyagot.

Tehát:

1. / Az átütemezés előtti kamat:

3 havi LIBOR + 1,3 % kamatfelár amely jelenleg  0,033% + 1,3%  = 1,333
% összesen

2./ Átütemezés utáni kamat:

A döntés folyamán 2014. január 01. napja után fizetendő kamat és egyebek: (az egyszerűség kedvéért tétezzük fel, hogy a LIBOR ugyanaz marad!)
3 havi LIBOR + 2,4% kamatfelár = 0,033 + 2,4 = 2,433 %  valamint vegyük ide az  évente kifizetendő készfizető kezességvállalás díjának emelésének a felét is (mivel a  másik felét a bank állja) tehát ez az 1 %-ról 1,25%-ra emelkedik. Ily módon a növekmény ránk eső fele 0,125%

Ezt összegezve tehát a DEVIZA!!! alapú kötvénykibocsátásunk kamata 1,333% - ról 2014 január 1-napjától 2,558%-ra emelkedik.

Általános iskolai matematikai tudást feltételezve is ki lehet számolni, hogy ez közel 92%-os kamat-emelés, tehát a fizetendő kamat így majdnem a duplája lesz!!!!


Azért, hogy ne csak a százalékokkal bűvészkedjünk nézzük mit jelent ez "forintálisan"!

A fennálló tőketartozásunk az elhangzottak alapján a mai napon: 2.308.539,56 CHF

Tételezzük fel, hogy sem a LIBOR, sem a CHF - HUF árfolyam nem fog megváltozni 2028-ig. Ez természetesen nem így lesz, de a döntés hatásának elemzéséhez  megengedhető ez a feltételezés. Ha ugyanis a LIBOR, vagy a CHF-HUF árfolyam változik is, akkor sem csökkenni fognak, tehát akkor még nagyobb lesz majd a veszteségünk!

Mellékeltem Önöknek egy számítási táblázatot kérem tanulmányozzák át!

Lehet, hogy a kötvény-szerződés nem ismerete miatt elkövethettem apróbb hibákat, de a lényeg akkor is jól látszik belőle.
(Pl. 250 Ft-os CHF árnál nekem közel 34 millióra adódott az eredeti éves tőketörlesztés, nem pedig az előterjesztésben szereplő 30 millióra)

2012-ben tehát nem fizetünk tőkét. Csupán a megemelt kamatot, valamint a kezességvállalás megemelkedett összegének felét.
Így 2012-ben ezek alapján 7.237.272 Ft összeg, ami az átütemezés után fizetendő.

Kérem vegyék észre, hogy az átütemezés nélküli és az átütemezéssel minket terhelő kamat különbözete pontosan az az összeg, mint amit az ülésen Bene Andrea, a pénzügyi iroda vezetője is kiszámolt: 5.433.725 - 3.846.604 =  1.587.121,- Forint!


Nem tudom, hogy vajon vétlen tévedés vagy tudatos hazugság-e, de az előterjesztésben ez áll:

"...átütemezés, amely akció évente mindössze 1,5 millió Forint plusz kamatterhet jelentene..."

Nos ez az 1.587.121,- forint csupán a 2. FÉLÉVRE VONATKOZIK és csakis a 2012 évre!!! És ráadásul a 2012 évben ehhez még hozzájön a 2.885.674 Ft-os egyszeri díj is,amelyet a szöveges része az előterjesztésnek nem említ!

Ha megvizsgáljuk a táblázat további számításait, akkor látható, hogy 2013. évben már 4,5 millió Forinttal, 2014-ben pedig 7,2 millió Forinttal kell majd többet kifizetnünk mintha nem ütemeztünk volna át, valamint ehhez hozzájön a most halasztott tőkerész arányos része is.

Összefoglalva:

Az hogy Kerepes egy évvel elhalasztja a Kerepes 2028 kötvény tőkerészének idei évi törlesztését (30-33 millió Forint) az az én számításaim szerint összesen:

67.042.874,- tehát HATVANHÉT MILLIÓ Forinttal kerül majd többe Kerepesnek!!!

Nem tudom, hogy amennyiben most, 2012-ben problémát okoz az esedékes összeg kifizetése, akkor miből fogunk ennél majd 2013-ban 6,3 millióval, 2014-ben pedig 9,3 millióval magasabb összeget kifizetni???

Azt azért a Jobbik választókerületi szervezetének vezetőjeként, de akár csak szimpla kerepesi lakos és állampolgárként is elvártam volna az igennel szavazóktól, hogy igenis követeljék meg a polgármesterüktől, vagy a pénzügyi osztálytól, hogy legalább egy ilyen szintű számítással indokolják meg az előterjesztésüket, mint amelyet én kb. fél órai munkával készítettem, és mellékeltem most Önöknek.

Kérem bizonyítsák be, hogy rosszak a számításaim! Bizonyítsák be nekem, hogy nincs igazam és tényleg csak évente 1,5 millióval kerül többe az átütemezés, mint ahogyan azt az előterjesztés is állította.
Örülnék ha ezúttal nem lenne igazam!

Ezúttal várom és elvárom, hogy az átütemezés mellett szavazók közül néhányan válaszra méltassanak!

Adjon az Isten szebb jövőt, munkájukhoz jó egészséget!

Víg János


        Víg János alelnök
 Jobbik Kerepesi Alapszervezet
Pest megye 4. sz. választókerület
    Választókerületi Szervező
     06-70-61-81-891 (flottás)
        vig.janos@jobbik.hu
     http://kerepes.jobbik.hu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes