Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Dzsungelpark

Beküldte sinkogyorgy - 2013, augusztus 13 - 08:13
sinkogyorgy képe
Dzsungelpark

Tipikus kerepesi történet. Horváth László és felesége - mindketten népművészek - 1984-ben költöztek Kerepesre. 2004-ben Kerepes község részére adományozták a Tavasz utca 9. sz. házuk előtti - általuk több éve gondozott - szoborparkot.

A faragott oszlopok témájuk miatt alkalmasak arra, hogy a nevezetes ünnepeken megemlékezés (koszorúzás) alanyai legyenek. E célból parkosítás is történt. Korabeli (2004-05) fényképeim alapján a szobrok mellett murvával megszórt területek voltak, és az oszlopok között nem emlékszem bokrokra vagy más aljnövényzetre.
Itt ünnepelt a község, elég szerény körülmények között, röviden és lényegre törően. Hosszadalmas beszédek nem hangzottak el, leginkább csak koszorúzás és főhajtás történt. A területen kevesen fértek el, a két huszárló a kerítések fölé magasodva nyújtotta a teret.

Ma elhanyagolt, pontosabban szólva elburjánzott terület benyomását kelti, ahol keresni kell a szobrokat a növények között. Miért nem gondozza a község, illetve ma már város a szoborparkot? Láttam az adománylevelet, amelyet 2004-ben ugyan hivatalosan átvettek a hivatalban, de a mai polgármester nem tud semmilyen "papírról", ami az önkormányzat kötelezettségét rögzítené. Olyan hangokat is hallani, hogy az az igazi gond, hogy a testület többségi szárnya nem akar alternatív politikai rendezvény számára helyet biztosítani a településen. Ez hihető, hiszen itt leginkább a kerepesi "ellenzék" szokott koszorúzni azóta, hogy a focipálya melletti hősi emlékmű elkészült. Akkor hát tegye rendbe az ellenzék?

Átpolitizált Magyarországon átpolitizálódik Kerepes is? Lehet. Csakhogy itt ennél többről van szó. Arról, hogy Kerepesen lakik egy művész házaspár, akiknek a parkon kívül az udvaruk és a házuk is tele van faszobrokkal-szobrocskákkal, melyeket alig páran láttak a kerepesiek közül.

Horváth Lászlónak és feleségének 75 helyen volt kiállításuk, de - ha hiszik, ha nem -, műveik Kerepesen még nem voltak kiállítva. Miért? Miért hallgatják agyon őket?

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes