Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

dr. Vaszil László levele Palkovics Lászlónak

Beküldte admin - 2013, január 9 - 14:16

Kedves Palkovics László, Lacibetyár!

Engedje meg, hogy röviden válaszoljak levelére, és megpróbáljam eloszlatni a félreértést amely cikkem elolvasása után Önben kialakult.

Kiindulásképp leszögezem, hogy cikkem sem Önt, sem az Ön barátait, sem a Gyár utca ez ügyben nem érintett lakóit nem támadta, csupán szerettem volna a hólabda-szerűen felduzzadt túlzásokat tompítani. Az eset minden részletét ismerem, mert végighallgattam a kistarcsai rendőrkapitány aprólékos és objektív beszámolóját, és sok cigány származású és nem cigány származású emberrel is beszéltem.

Nem áll szándékomban az eseményt bagatellizálni. Mikor cikkemben a „kocsmai verekedés” kifejezést használom, akkor azt értem alatta, hogy a konfliktus alapja valamely személyes jellegű ügy – jelen esetben Ön és a két cigánylány között – melynek „megoldására” a törvény által is büntetendő, tisztességtelen eszközt vetnek be (akár halált okozó eszközt is – gondoljunk csak a kocsmai késelések sokszor tragikus kimenetelére). A szerencsétlenül járt férfit nem azért verték meg, mert fehér volt, hanem tévedésből (összekeverték Önnel), és Ön sem azért akadályozta meg a betörést, mert a betörők cigányok voltak (Ön is azt írja levelében hogy a betörést megkísérlő személyeket akkor is megakadályozta volna cselekedetükben, ha fehér bőrűek és kék szeműek lettek volna). Határozottan állítom tehát, hogy a kerepesi konfliktus alapja NEM rasszista összetűzés volt, jelesül NEM cigány-magyar ellentét - ez nagyon fontos gondolata a cikknek.

Cikkem azért született, mert az események után olyan mértékű hisztériakeltés indult mindkét oldalról, amely mindkét oldalon alaptalan és túldimenzionált félelmeket keltett, és az esemény internetre kerülésével megkapta a rasszista felhangokat is (mindkét oldalról). A rendőrség beszámolójából ugyanakkor tudjuk, hogy sem a környező településen élő cigányok, sem a Magyar Gárda (vagy más szervezet) nem mozdult, és valóban nem is történt semmilyen további atrocitás (tehát a félelmek valóban alaptalanok voltak). Engem személyesen zavart az, hogy emberek indokolatlanul félnek településünkön (akár fehér bőrűek, akár nem), és zavart az is, hogy egyes helyi politikai szereplők saját tőkét kívántak kovácsolni mások (mindkét oldal!) valós félelmeiből.

Az egyik helyi egyesület kiadványában egyenesen Franka Tibor polgármester urat tette felelőssé a történtekért, a Jobbik pedig a „helyzet tisztázása” ürügyén önmagát állította be úgy, mint aki megoldott egy rasszista konfliktust (ami ugye nem is rasszista konfliktus volt).

A lakossági fórumra mint települési képviselő és mint a Szociális és Eü. Bizottság elnöke, úgy éreztem el kellett mennem. Megpróbáltam megnyugtatni az embereket és igen, lecsaptam a magas labdát és amikor a cigányság képviselői reklamálni kezdték, hogy hol van a rengeteg pénz, amit rájuk költ az állam, akkor bizony elmondtam, hogy igenis itt van egy karnyújtásnyira tőlük, mert Kerepes lakosai és Önkormányzata nem rasszisták és hajlandók valódi segítséget nyújtani a felzárkózáshoz, hiszen szerte az országban alig van a Szabadság úton működő Mosoly-Várhoz hasonló intézmény. Hiszem, hogy ezeknek a konfliktusoknak a megoldása hosszú távon éppen az ilyen vagy ehhez hasonló intézmények létesítésében és működtetésében rejlik, és büszke vagyok rá, hogy mint települési képviselő részese vagyok egy olyan önkormányzatnak, amely valóban tevőlegesen mozdítja előre a felzárkóztatás alig döcögő szekerét.

Kerepes, 2013. január 4.

Remélem segített levelem a félreértések eloszlatásában,

Őszinte tisztelettel,

Dr. Vaszil László

 

Ui: Sokmindennek szidtak már, de „ballibes” még nem voltam :-)

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes