Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Beruházás, befektetés vagy felélés?

Beküldte sinkogyorgy - 2012, augusztus 19 - 06:51
sinkogyorgy képe

Mostanában több olyan hír látott napvilágot, amely szerint a kerepesi önkormányzat a 600 milliós kötvényt teljes mértékben beruházásra fordította.

Először is szükséges tisztázni, mi is az a beruházás. Közgazdasági értelemben a beruházás fogalma alatt termelőeszköz előállítását vagy vásárlását értjük. (Tágabb értelmezésben szellemi tőke előállítását is jelentheti, de pénzügyi szövegkörnyezetbe ez sehogy sem illik bele, márpedig a jelzett hírek a település anyagi helyzetéről szólnak.)

Vannak persze olyan utalások, hogy EU-pályázatokba kellett "beruházni", amin az önerős anyagi rész előteremtését értik. Erre szolgált a kötvénykibocsátás, mondják. Szerintem ez így eléggé kifacsart értelmezés. Olyan, mintha beruházásnak tüntetnénk fel a belépődíj befizetését egy olyan rendezvényre, ahol értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Gyanítható, hogy a köznyelv összekeveri a beruházást a befektetéssel. Míg az előbbi termelőeszköz előállítására szolgál, az utóbbi a haszonszerzés érdekében folytatott kiadást jelent.

A másik probléma, hogy Kerepesen 2006 óta 600 milliós összértékű önkormányzati beruházás (!) nem történt. Ha az EU-s önrészeket annak vesszük, esetleg hozzá még a földvásárlást is, azok összege sem több - mondjuk - 200-300 milliónál. Akkor a többi hova lett? Minden bizonnyal működésre költötték, vagyis felélték.

Tehát akárhogy is vesszük, mindenképpen valótlanság, ha bárki is azt állítja, hogy a 600 milliós forint értékű kötvényt a kerepesi önkormányzat teljes mértékben beruházásra fordította. 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes