Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Az önkormányzatoknál fosztogatnak, a haveroknak meg osztogatnak

Beküldte vigjanos - 2012, június 21 - 20:21
vigjanos képe

Az önkormányzatok elvesztik támogatásuk harmadát, a miniszterelnökség kiadásai viszont több mint megkétszereződnek. Ebben a helyzetben, a kormány ezen intézkedései nyomán még azoknak az önkormányzatoknak a hosszabb távra tervezett stratégiája  is fenekestül felfordulhat, ahol komoly pénzügyi számítások előzték meg a hitelfelvételeket. Egy pillanatig sem szeretném Kerepes vezetését mentegetni, de úgy látszik mégis így kell ezt csinálni, eszetlenül fel kell venni a hitelt, aztán majd csak lesz valahogy... Hiszen láthatjuk, az óvatosabbak most majd ugyanúgy bajba kerülnek!

Az állami intézmények jövő évi költségvetésében nem mindenhol tetten érhető tetten a spórolás. A 2013-as költségvetés tervezete alapján az Országgyűlés kiadásai például az idei 21-ről 34,5 milliárd forintra nőnek, igaz, a jövő évi büdzsében már szerepel az Országgyűlési Őrség, amely több mint két milliárd forintos támogatást kap, és 10 milliárd forintot elkülönítenek a Kossuth tér rekonstrukciójára is. 

A Köztársasági Elnöki Hivatal támogatása fél milliárd forinttal az ideinek csaknem másfélszeresére nő. A miniszterelnökség várható kiadása az idei 3,8 milliárdról a fejezeti kezelésű előirányzatokkal együtt nagyjából 9,5 milliárd forintra nő. Szintén nő a Közigazgatási és Igazságügyi-, a Honvédelmi- és a Belügyminisztérium kerete. Valamivel azonban csökken a Vidékfejlesztési-, a Nemzetgazdasági-, a Nemzeti Fejlesztési- és a Külügyminisztérium költségvetése. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és háttérintézményeinek fejezetében a kiadási végösszeg több mint ezermilliárd forinttal magasabb az ideinél, 2723 milliárd forint, hiszen az átalakulással, több területtel is bővült a tárca, és ide kerültek az önkormányzatoktól átvett intézmények is. Ha viszont az egyes területek forrásait hasonlítjuk össze, már egyáltalán nem mondható a minisztérium a költségvetés nyertesének.

Ennek megfelelően az önkormányzatok idei keretük több mint egyharmadát elveszik - mondta Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzője. 

Jövőre az önkormányzatok 400 milliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatásban részesülnek, az ilyen típusú forrásaiknak közel a felét elvonja tőlük a központi költségvetés. 

Nő viszont az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Bíróságok és az Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia költségvetése. Ez utóbbinak másfél milliárd forinttal, összesen két és fél milliárd forintra nő a jövő évi kerete. 

Rosszul jár viszont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az ombudsmani hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek csaknem három milliárd forinttal csökken a tervezett kiadása. 

A pártok és pártalapítványok ugyan akkora támogatással szerepelnek a jövő évi büdzsében, mint az ideiben.

(onkormanyzatiklub.hu nyomán)

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

 

2003 óta kísérem figyelemmel Kerepes önkormányzati tevékenységét. Már akkor pénzügyi gondok voltak. Bók Károly 250 milliós adóssággal adta át a kormányzást Franka Tibornak 2006-ban. Ez az első probléma. A második az, hogy a "Franka" név  hatására nem gyülekeztek a befektetők Kerepes határában. Politikai előélete nem volt vonzó. Tehát a pénzügyi források kiterjesztésére sem volt esély, az iparűzési adóbevétel növelésére sem tudott lépéseket tenni. 

Akkor hogyan gondolta a polgármester a pénzügyi egyensúly fenntartását? Egyetlen bevételi forrás a polgármesteri hivatal eladhatóságából adódott. Eladták, jobban mondva elkótyavetyélték.

Franka Tibor hihetetlen szerencsés polgármester. 2006-os indulásakor bevallottan nem értett az önkormányzáshoz, ezen belül a pénzügyekhez sem, ráadásul nem is óvatos ember, inkább "felvállalós" típus. De nem kellett felvállalnia konfliktus helyzetet, mert törvényes lehetősége adódott a kötvénykibocsátásra.

Persze a kötvény összegét nem ő állapította meg, egyszerűen ennyit adott a bank, és kész. Ha Franka nem bocsát ki kötvényt, megbukik, mert nincs egy vasa sem, még az EU-pályázatok önrészére sem telt volna. De jött a bank, és visszasegítette a hatalomba. Így kezdődött a második Franka-ciklus 2010-ben. A Fidesz-kormány hatalomra jutása óta tudni lehet, hogy pénzeket fognak elvonni az önkormányzatoktól, Franka maga is említett egy kétszáz milliós tételt. Tehát az elvonás jóslata, ami a napokban látott napvilágot, a 2012-es költségvetés tervezésekor számításba lett volna vehető. Takarékoskodni kellett volna, de miből? Egyetlen lehetőség maradt, az adósság visszafizetésének elodázása: kerül, amibe kerül.

Ma úgy tűnik, egy hat éven át tartó szerencsesorozat fog nemsokára megszakadni. Franka maga ezt a lehetőséget a "térdre, imához!" felkiáltással szokta prognosztizálni. Kérdés, szabad-e ilyen fatalista módon települést vezetni? Az adósságot a lakosság fogja megfizetni, akit nem kérdeztek arról, hogy engedi-e, hogy a pénztárcájában turkáljanak. Kerepesen többségben szegény emberek laknak.

Az önkormányzat pénzügyi adataihoz nem lehet hozzájutni, csak időszakos jelentésekhez. A döntéshozatal stílusából viszont arra lehet következtetni, hogy a politika mindent visz. A pénz nem számít, ha a hatalom szép arcát vagy stabilitását kell bizonyítani.

Kérdeztem embereket, mi a véleményük erről. "Franka feléli Kerepes jövőjét" - ez a leggyakoribb válasz. Persze máshol se sokkal jobb a helyzet, teszik hozzá az elfogulatlanok.

A konzervatív kormány láthatóan nem kedveli az önkormányzatok szabadságát. Lépéseket tesz a központi hatalom visszaállítása érdekében. Ehhez "jól jönnek" a pénzügyi megszorítások, melyek bizonyítják majd az önkormányzás eddigi módjának alkalmatlanságát. A központosítás - a mai politikai stílus mellett - a települések államhoz való hűbéri viszonyulásához fog vezetni. Lesznek a kormány számára kedves és ellenszenves települések.

E tekintetben sem tűnik Kerepes helyzete jónak. Egy legatyásodott település teljesen ki van téve annak, hogy a torkán bármit ledugjanak.

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes