Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Autonómia és gazdaság

Beküldte sinkogyorgy - 2012, november 30 - 09:18
sinkogyorgy képe
Napelemes áramtermelés

Kerepes eddigi vezetői még nem ismerték fel, hogy a település önállóságának a megtartása gazdaságfejlesztés nélkül nem lehetséges. Legalábbis a téma hanyagolása erre utal.

Véleményem szerint egy település csak sikeres gazdálkodással kivívott anyagi jólét mellett maradhat független. Ha "nincs pénz", akkor ki van téve a külső hatásoknak, és előbb-utóbb olyan létesítmények befogadására kényszerül, melyek a lakosság életkörülményeit rontják. Ez a folyamat Kerepesen elkezdődött. A Hungaroring vagy az ökörtelek-völgyi szemétlerakó példázza, ezektől  jó nemigen származik.

Álljunk meg, és próbáljunk gondolkozni! Miközben Kerepesen nagy energiák feszülnek a hatalom megragadása, illetve megtartása érdekében, szépen elmegyünk a gazdaságfejlesztés mellett.

Szerintem a Kerepes önállóvá válása óta folytatott "gazdaságpolitika" egyetlen pozitív lépése az M31 melletti magánterületek önkormányzati felvásárlása volt. Jelenleg folyik a településfejlesztésbe való beillesztése, ez is helyes. De a további tervek nem ismeretesek.

Hogy hogyan tovább, arra nem hallottam receptet. Példaként hozom azt a lehetőséget, hogy ún. fotovoltaikus telepeket lehet EU-pénzből létesíteni. Lényege, hogy napelemekkel áramot fejlesztenek, melyet inverterekkel tesznek alkalmassá a hálózatba való betápláláshoz. Ezáltal folyamatos bevételhez jut a település. A telepek különösebb felügyeletet nem igényelnek, az üzemeltetéshez néhány karbantartó szükséges.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes