Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Így írtok ti - azaz erősebb nem bántja a gyengét?

Beküldte kerepesradio - 2013, november 3 - 21:44
kerepesradio képe
-Fejenagyot a harc okozójaként kalodába csukatják-

Levél az N.Ö.K elnök asszonyának Kerepes polgármesterétől.

 

 

Megirigyeltem tán  Jani barátunk Így jácctok TI! - egy időközi választás margójára I.

című írásának ötletét? Vagy a Karinthy ihletett meg?  Egyik sem. Pedig bizony egyesek „jáccanak” velünk, igaza van a Víg Janinak. De Karinthy mester írásai oly távol állnak ősz-fejesünk írásaitól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Olvastam bizony ám a polgármester úr Kerepes Város című hibáktól nem mentes kampány időzített könyvét is, de a mellékelt írás, minden elképzelését felülmúlhatja a művelt és iskolázott, öt eleminél legalább eggyel többet végzettek táborának.
Kulturális ingerküszöbömet igaz nem igazán bizsergette meg e levél, mely a Kerepesi Sváb Önkormányzat elnök asszonyának, Springer Krisztinának íródott.  Az eddig is egyre szűkebben mért megjelenésüket korlátozza, sőt cenzúrázza „szerkeszti” de akár ki is hagyhatja a jövőben.
No de a helységkalapácsa a helyi „fejenagy”, eszembe juttatta azt, hogy bizony áll a média háború Kerepesen.

Igen, úgy néz ki az időközi választások tükrében az induló „ellenzékiek” szinte mind, a választási bizottsághoz fordultak a „Kerepesi Vélemény” sajtómegjelenéseivel kapcsolatban. Közben pedig „Vincze Dr. a mi jelöltünk” van a címlapon.

A következő számban ugyan, csak nem az állt helyreigazítva, a többiek nevével, hogy

„a mi jelöltjeink”. Hanem, csak szimplán a 8.-as körzeté.

 

Most épp a lap egyetlen külsős szerkesztő bizottsági tagja nyugtalankodik a HVB-nél, hogy nem tartják elfogadhatónak hogy akár a miniszterelnököt, sőt a polgármestert is becsmérelhetnék esetleg a lapban akár gyalázná is tán még valaki esetleg a bemutatkozó kampányában. Főleg a valótlanság közlését sérelmezné a tisztelt szerkesztő bizottság, ami az említett külsős tagunk kivételével Kovács Antal képviselő és Kiss Károly alpolgármesterből áll.

Ezért tán legjobb lenne, ha a főszerkesztő maga írná meg az ellenzékiek bemutatkozását is?

De vagy legalább szerkeszthetné, megvághatná, urambocsá cenzúrázhatná azt. No de az újságírás már csak ilyen ezt jól tudja minden fő tollforgató.  

Miközben mellékelt levél tanulsága hogy „településünk főütőereje”, mondhatni helységünk kalapácsa, aggályoskodva nem tartja összeegyeztethetőnek, hogy Frau Springer egyben a német önkormányzat Kerepes elnöke is, de nem mellesleg a helyi Kerepes Rádió tulajdonos is. 

Igaz a rádióban szívesen venne, sőt követelne magának minimum havi egy órát, hogy helyre tegye a dolgokat. És az vajon nem tűnik fel senkinek kerepesen, hogy a jelölő szervezet nevében annak tagjaként kampányol a jelöltnek? Mindezt abban a közpénzen kiadott Kerepesi lapban, melynek történetesen ö a főszerkesztője. És nem érdektelen az sem hogy a gazdasági és jogi felügyeletet ellátó és kiadó kerepesi önkormányzat tagja és képviselő polgármestere is.

Hogy férfi nőnek ilyen levelet nem írhat, mert ez a jó izélés és az etika határait, nemcsak hogy súrolja, de azon magánügyekbe még kurkászva messzemenően túl is megy. 

Lehet, hogy van, aki elitélendő módon a babájával ily stílust meg enged magának, de templomba járó magát keresztények mondó férfi ezt nem teszi.

Nem egy gentleman stílus az tény.  Ám a helység kalapácsának jól ismert főszereplőjét nem akarom megsérteni, mert Petőfi többet érdemel, mert mostanában nem igen vall már „lágyszívű” kántor módján szerelmet a „szemérmetes” Erzsóknak, miközben a boglyakemence tetején, a 10 tagúra „leduzzadt” zenekar többsége a háttérben hamisan bazsevál. De az ismert darabban, a kocsmai harc végét még nem láthattuk. Mi kerepesen tudjuk, viszont hogy az „amazon természetű” Márta, kinek nem a neve hasonlatossága miatt, akár mi is voksolásra kényszerülnénk, ő majd kezében seprővel, hajánál fogva haza hurcolja a főhőst. Mi marad nekünk? Remélem nem a kocsmai kép a bezúzott boglyakemence, felfordult asztal, törött palack, és a háttérben a dulakodó „parasztok”?

Ha a csatolt levél esztétikáján magunkat túltettük, akkor jön a rideg tény, hogy egy polgármester nem mehet le ilyen alacsony nívóra. Ha így beszél, egy azonos rangú, sem alá sem fölé nem rendelt önkormányzat vezető tisztviselőjével mit várhat el tőle egy „halandó” választója.

E Grál-lovagi, feddhetetlen erkölcsű, szép szólamok, lám a helyi gyakorlatú megnyilvánulás láttán azonban dugába dőlnek: így beszél és tárgyal az elsők közt első.

Átértelmezve a mondást, akinek messziről vajnak látszó a fehér feje annak nem érdemes napra menni. Hátha mégis csak vaj. Másoknak példálózni, hogy mik a kétes és elitélendő kapcsolódások? Ha pl. nemzeti dohányboltja lenne a Springeréknek is és nem rádiójuk, akkor a megjelenésért cserébe nem műsoridőt kérne, hanem egy két stangli cigit?  Ez a gyakorlat?
Szerencsére, nem Nokia kereskedésem van, így nincs is dobozom.

Az ígéretek visszavonásában gyakorlottak a góréink. Ki a lemondását vonja vissza, ki nem mond le akkor, sem ha elítéltetik, sőt a káromkodást mivel képviselő társait illette letagadja.
Van, aki pénzt ígér tiszta udvar akcióra, templomköre, egy oldalas újságcikkek leközlésére és sorolgathatnám még mi mindenre, majd visszavonja, letagadja stb.

 

Kár hogy nem tudja, az, aki ott van a kerepesi Parnasszuson, hogy nem vonhat vissza semmit. Ipari szintre emelkedtek a hazugságok és ígérgetések és hitegetések. De ők jognyilatkozatot tesznek és nem magán emberek, amikor hivatalt töltenek be. Tájékozatlanság e vagy jellemtelenség nem is akarom tudni, de munkám és életem során megfogadtam édesapám jó tanácsát, hogy én úri emberként viselkedjek embertársaimmal, az adott szavam mindig betartsam. Hosszútávon ez a gyümölcsözőbb.

Kapcsolódó dokumentumok: 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes