Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Lemondott Mácsai-Krizsán Marianna

Beküldte sinkogyorgy - 2013, július 29 - 07:45
sinkogyorgy képe

Franka Pál Tibor, Kerepes polgármestere a júl. 25-i testületi ülésen bejelentette, hogy Mácsai-Krizsán Marianna egy hozzá intézett levélben lemondott képviselői mandátumáról. Az ülés 41. percében ezt mondta: "…Mácsai-Krizsán Marianna képviselő asszony írt nekem egy levelet - júl. 5-én érkeztetve -, hogy alulírott Mácsai-Krizsán Marianna képviselői mandátumomról 2013. szeptember 1-gyel lemondok, kérem tudomásul vételét …" (Hangfelvétel mellékelve.)

Az önkormányzati képviselő jogállásáról szóló törvény szerint a képviselő megbízatása megszűnik a lemondással. A jogszabály kimondja még, hogy a lemondás a testületi ülésen bejelentéssel, vagy a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozattal történhet. Az írásbeli nyilatkozatot a testületi ülésen ismertetni kell.

Mindezen feltételek itt fennállnak, így a képviselő lemondása hivatalosan megtörtént. Ez azt jelenti, hogy Kerepes 8. körzetében időközi helyi képviselő-választást kell kiírni.

A testületi ülésen elhangzott még, hogy a polgármester úgy véli, hogy szeptember 1-ig van még idő a lemondás visszavonására. A törvény szerint a visszavonás nem lehetséges. Minden ilyen irányú kísérlet törvénytelen.

Kapcsolódó dokumentumok: 

Hozzászólások

vigjanos képe

Igen kíváncsian várom a reakciókat!

Kerepes eddig sem volt a törvényesség bástyája, lásd honlapon kötelezően megjelenítendő közbeszerzési adatok, szerződések, üvegzseb stb.

Ezzel az esettel kapcsolatban is leginkább két lehetőséget látok:

1./ Megpróbálják elhallgatni, eltussolni az ügyet mintha mi sem történt volna. Ebben az esetben valaki meg fogja keresni valamelyik törvényességi felügyeleti szervet, és -bár én nem vagyok jogász- erős a gyanúm, hogy a lemondást "életben van". A lemondás megtörtént, és a törvény betűje szerint nem visszavonható. A lemondólevelet hivatalosan iktatták, érkeztették, a polgármester felolvasta, tehát elméletileg az érkeztetés napjától számított, törvényben megadott határidőben, illetve a levélben megjelölt szeptember elsejével Mácsai-Krizsán Marianna elveszti képviselői mandátumát.

2./ Minden különösebb cécó nélkül érvénybe lép a megadott határidőben a képviselő lemondása.

Én azt gondolom mindkét esetben ugyanaz a végeredmény, a 8. választókörzetben időszaki önkormányzati képviselőválasztást kell kiírni.

Kérdés, hogy Frankáék jelölik-e újra Mácsai-Krizsán Mariannát, illetve Ő elfogadja-e a jelölést. Újraválasztása jelentős fegyvertény lehetne, hiszen egyfajta legitimizáció, azt jelezné, hogy az emberek még mindig bíznak a regnáló hatalomban. Amennyiben Mariann nem vállalja, akkor kíváncsian várom, ugyankit húznak elő majd a kalapból.

Ha nem nyer az Összefogás Kerepesért jelöltje, az akár azt is jelezheti, hogy elkezdett erodálódni a jelenlegi vezetés 2/3-os népszerűsége, és néha bizony nem is lehet majd töretlenül mindent keresztülvinni a testületi üléseken. (Ne feledjük, hogy a frakció 8 képviselőjéből ketten hárman már nem feltétlenül a polgármester hívei)

Az ülésen rögzített hanganyag szerint a lemondásnak az az oka, hogy a testületben végzett munkája miatt az interneten többen Mácsai-Krizsán Marianna üzletének "bojkottjára" szólítottak fel.

Ezt a felhívást igen elítélendő és gusztustalan dolognak tartom!

VígJAni

Ps. Azért jó lenne, ha mind a polgármester, mind a testület kicsit jobban tisztában lenne a törvényességgel.

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes