Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Kerepesi Polgárőrség

Beküldte vigjanos - 2013, május 24 - 11:31
vigjanos képe

Igen nagy örömmel és büszkeséggel jelenthetem, hogy végre bejegyezték az Új Kerepesi Polgárőrséget, így a polgárőrök ezek után már hivatalosan is vigyázhatják Kerepes lakóinak nyugalmát, a település rendjét.

Nem is érdemelne különösebb figyelmet ez a hír, ha nem közel egy-másfél éves herce-hurca állna a dolog mögött. A régi polgárőrség bizonyos okok miatt megszűnt hivatalosan létezni, ezért volt szükség az új szervezet alakítására. Az első körben a Polgármesteri Hivatal felkérésére, jogász által készített alakuló iratok alapján a bíróság elutasította a szervezet bejegyzését és javítást írt elő. A dolog érdekessége az, hogy olyan jogszabályi megjelölés szerepelt az ügyvéd által készített dokumentumokban, amelyet a készítés pillanatában már felülírt az új Polgárőr Törvény. A dolog pikatériája még inkább az, hogy a bíróság az elutasítás indokául szintén egy olyan jogszabályra hivatkozott, amely abban az időpontban már nem is volt hatályos. Sajnos akkoriban a hiánypótlás-javítás elmaradt.

Mivel azt gondoltam, hogy polgárőrségre igen nagy szükség van, és egyébként is, az úttörő ahol tud, ott segít, elhatároztam, hogy megpróbálom támogatni az alakulást. Új alakuló taggyűlést tartottunk, elkészítettem a szükséges dokumentumokat, amelyek ismét benyújtásra kerültek. Az alakuló ülésen a polgárőrség vezetőjének Bangó Jánost választotta a tagság. A bíróság néhány kisebb hiba kijavítására utasított bennünket, majd január elején ismételten kérvényeztük a bejegyzést. Sajnos isnmét közel öt hónapnak kellett elmúlnia, mire a 60 napos határidő dacára választ kaptunk, de a szülési szabadságra ment bírónőt felváltó új bíró már bejegyzésre alkalmasnak találta a szervezetet.

Kérem a kerepesi lakosokat, akinek ereje-ideje engedi csatlakozzon a polgárőrséghez, segítse munkáját!

Szebb jövőt Kerepesnek is!

VígJAni

 

 

Kapcsolódó dokumentumok: 

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

Érdekelne, és propagálnám, ha megtudnám, hogy milyen kötelezettséggel jár polgárőrnek lenni.

Sinkó György

vigjanos képe

 

Idézetek az Alapszabályból:

III.1 A polgárőri szolgálat ellátásának rendjével kapcsolatos részletes szabályokat az Országos Polgárőr Szövetség által kiadott szolgálati és etikai szabályzat állapítja meg.

III.2 Az Egyesület tagja lehet:

  • 18. életévét betöltött,
  • cselekvőképes és büntetlen előéletű személy,
  • aki nyilatkozatával önként vállalja a polgárőri szolgálat ellátását és magára nézve kötelezőnek ismeri el az Országos Polgárőr Szövetség által kiadott szolgálati és etikai szabályzatot.

III.3 A tagsági viszony úgy keletkezik, hogy a belépni szándékozó Belépési Nyilatkozatot tölt ki, melyben az Egyesület Alapszabályát és a Szervezeti és Működési Szabályzatot elfogadja, magára nézve kötelezőnek jelenti ki. Ezután az Elnökség egyetértő javaslata után kerül felvételre a jelölt a közgyűlés elé. A tagfelvételről a közgyűlés egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

===========================================

 

III.5 Az Egyesület tagja: 

  • részt vehet a szervezet tevékenységében, rendezvényein,
  • hozzászólási joggal rendelkezik,
  • a tagot szavazati jog illeti meg, választhat és választható az Egyesület bármely tisztségére,
  • köteles eleget tenni az Egyesület Alapszabályában meghatározott kötelezettségeinek,
  • nem veszélyeztetheti az Egyesület céljainak megvalósítását.

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes