Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Kerepesi nyugdíjas gyönyör

Beküldte vigjanos - 2012, október 25 - 19:50
vigjanos képe

Bizonyára sokakat meglep, ha azt állítom, hogy talán Kerepesen lesz majd a legjobb nyugdíjasnak lenni! Mielőtt az elmeállapotom felől érdeklődnének el kell mondanom, hogy valószínűleg nagy átlagban a rózsadombi nyugdíjasok biztos jobban élnek, mint a mi szűkebb pátriánkban, de ahogy látom, most aztán majd jobbra fordul a mieink sorsa is!

Tessék nekem megmondani, hogy felmenőink ugyan hol máshol kerülhetnének olyan körülmények közé mint itt nálunk Kerepesen az “Idősek nappali klub”-jában? Hol máshol pihentethetnék meg a megfáradt tagjaikat mondjuk egy 100 ezer forintos fotelban, vagy fotelágyon, hogy amikor kedvenc sorozatuk kezdődik a 200 ezer forintos laposTV-ben, akkor talpra szökkenvén egy 20 ezer forintos négyzetméterenkénti árú szőnyegre tehessék sajgó talpaikat? Netán ha José Armandó kalandjai után még ledőlnének egy kicsit akkor ezt egy 170 ezer forintos heverőn tehessék meg (igaz ágyazható típusún).

Ha kedvük támadna chat-telni az unokákkal, akkor lesz itt több 300 ezren felüli számítógép is, és nézegethetik az unokák fényképét majd bizonyára a 213 ezres intézményi táblára(?) a 360 ezres projektorral kivetítve. De ha kell akkor a 223 ezer forintos fénymásolón lemásolhatják a családi fotókat, sőt a 113 ezres telefonos faxkészüléken bárhová el is küldhetik.

Természetesen a fürgébbek még sportolhatnak is majd egy kicsit, hiszen felpattanhatnak a közel 150 ezer forintért vásárolandó, bizonyára hiper-szuper kerékpárra, és az sem lesz baj, ha visszaérkezvén sáros lábbal lépnének az említett drága szőnyegre, hiszen a 325 ezer forintos!!! porszívóval bizonyára könnyedén ki lehet majd azt takarítani. 

Amelyiküknek pedig esetleg kertészkedni támadna kedve, nos Ő  lenyírhatja a füvet a kertben a 122 ezer forintos fűnyíróval. Mind a kb. 10-15 négyzetmétert!

Természetesen nem sajnálnám én a drága szüleinktől-nagyszüleinktől a modern technikát és a kényelmet! 

Elgondolkodtató, hogy hogyan is törtéhetett meg az, hogy a pályázatra meghívott 3 cég ajánlatai közül a legolcsóbb, és a legdrágább árai között, (ne feledjük, 10 milliós a nagyságrend!) még 1%-os különbség sem volt. Ennyire szoros a verseny, hogy egy 10 milliós ajánlatnál 50-60 ezres eltérések vannak a végösszegben úgy, hogy itt közel 40 féle termék és eszköz beszerzéséről van szó. Megajánlva mindezeket akképpen, hogy sehol egy típusjelzés, vagy márka megjelölés, hogy legalább tudjuk, ugyan miért is kell például 325 ezret leperkálnunk egy porszívóért!? 

Vajon miért nem találta furának az összes képviselő együttesen ezeket a dolgokat, valamint az sem szúrt szemet a legtöbbüknek, hogy polgármesterük a testület jóváhagyása előtt már sietve aláfirkantotta a szerződést, mint ez az előterjesztés mellékleteként is látható. Kíváncsi vagyok mi lesz az eredménye a Dr. Vaszil és Kovács Képviselő Urak által lefolytatott vizsgálódásnak, amikor is majd mindannyian megtudhatjuk, hogy milyen termékeket kapunk a 10 millió feletti összegért?

(érdemes áttanulmányozni a mellékelt árlistát!)

Hozzászólások

sinkogyorgy képe

300 ezer forint felett már 3D-s játékokra alkalmas, többmagos processzoros, RAM-mal telített asztali pc-t lehet kapni - full-HD monitorral. Lehet, hogy játékos kedvű aggastyánoknak szánták mind a hármat?

Nem, nem. Az a véleményem, hogy a mellékelt listában látható tárgyak, melyeket a kerepesi képviselők szavaztak meg a Wesselényi utcai új szociális épülethez, nem feltétlenül szükségesek sem a rehabilitációhoz, sem a hétvégi nagymami-nagypapi zsúrhoz. Ügyes vezetőink leleményessége nem ismer határokat. Plurális szemléletükre jellemző, hogy a fantázia-listában van dohányzó asztal és dohányzóasztal is. (Én a helyükben különválasztottam volna a számító gépet és számítógépet, sőt, virág tartót és virágtartót is.)

Viszont keveslem azt az egy biciklit, potom 146-ért többet rendeltem volna, minden kerepesi nyugdíjasnak egyet-egyet: tolótetőset, kivehető ajtósat. A faxos telefon 113-ért a full extra kategóriába tartozik, az átlag kisvállalkozó beéri a 30 ezressel. A fűnyíró, 122 ezerért, valószínűleg a sportpályán fog szolgálatot teljesíteni, mert az épület mellett alig van terület.  A csúcs - persze - a porszívó 325-ért. Ez a munka végeztével önmagát is felszívja, ezért nem kell tárolni.

Egyet sajnálok: hogy nem akarnak venni DSLR-fényképezőgépet. Egy milláért már egész jópofákat lehet kapni. Két év múlva megyek nyugdíjba, akkor meglátogatnám az intézményt, és rekreálnék magamnak egy pár full-HD videó felvételt.

Sinkó György

Amikor a pohár kicsordul!

Észrevételeimet többször vetettem papírra, remélve, hogy tapasztalataimmal segíthetek az élhetőbb település érdekében. Most ismét megszólalok, mivel az önkormányzat választott képviselőivel nincs kontaktus, nem kérdeznek, nem tájékoztatnak. A „kutyaugatás nem hallatszik az égig” mondják sokan, hiába mondjuk el véleményünket, nem ellenvéleményként fogadják, hanem ellenségként. Ez sajnos sokunk véleményével egyezik.

Most csak két aktuális témát vetek fel:

1./  Sokaknak, vegyes tüzelésű kazánjuk van, sajnos olyan anyagokat is égetnek el benne, melyeknek égésterméke egészségnek erősen ártalmas alkotókat tartalmaznak. Nem részletezem, mert szakmai alátámasztása több oldalt tenne ki, a véleményeztetés az önkormányzat feladata. A kéményekből kiáramló füstgáz színe és orrfacsaró illata a műanyag és gumiégetésre hasonlít.

2./ A mart aszfalt környezetre ható ártalmas hatásának körét, kormány törvény is szabályozza. Emlékezetem szerint a Közútépítő a mart aszfaltot külön elkerített területen köteles tárolni, a mennyiségről naplót kell vezetni, melyen a származási helyt és a felhasználási helyet és módját - köztes réteg esetén is rögzíteni kell. Tudom, több helyen kikerülik az előírásokat. (Pl. Göd határában) Nem szívesen, de szeretném, ha az Ady E. utcában egy lefele haladó gk. után menne egy települési elöljáró, és szívná magába az egészségre ártalmas port, - mely az ott lakók növényeire is rászállt, -  és érzékelje is. Gondoljon bele, hogy sok lakosnak megrövidül az élete, a sok gyógyszer sem segít rajtuk. Az orvosok véleményére is kíváncsi lennék.            

  

aszasz

sinkogyorgy képe

A két téma közül a füstölés immár az örökzöldek közé tartozik. Sokakat irritál az a bűz, amit egyes lakók kéményeiken bocsátanak ki, vagy a kertekben való égetéssel keletkezik. A téma a környezetvédelem, azon belül a légszennyezés témakörébe tartozik, első fokú hatósági jogkörrel a jegyző van felruházva. Tudomásom szerint eddig egyetlen kerepesi jegyző sem élt a jogával, és nem büntetett meg senkit sem. Sőt, a lakossági bejelentésekre sem történt érdemi intézkedés. A jegyző széttárja a karját, mondván nincsenek meg neki azok a műszaki eszközei, melyekkel el tudja bírálni az egyes eseteket. Pénz sincs erre, mondja. Propagandát persze kifejthetne az ügyben, hiszen az önkormányzatnak van arra pénze, hogy színes újságot adjon ki. Ebben nemigen olvasni környezetvédelemről.
 
A másik téma a mart aszfaltburkolat környezetszennyező hatása. Tény, hogy az a mart aszfalt, mely meglévő (tehát szennyezett) útfelületről származik, és amelyet ömlesztve tárolnak, 2002-ig veszélyes hulladéknak minősült, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy újrafelhasználása szigorúan csak jogszabályban meghatározott tisztítás után engedélyezett. Elvileg tehát az új aszfalthoz hasonlóan az újrahasznosított aszfalt sem környezetszennyező hatású.
 
Kerepesen a korábban terített aszfaltburkolat ma már botrányosan rossz minőségű, töredezik, és kiporzik. A porral az a probléma, hogy a gázokat megköti, és azok a porral kerülnek a tüdőbe. Azokat a gázokat, melyeket gáz halmazállapotban szívunk be, jórészt kilélegezzük. A por azonban lerakódhat, és a megkötött gáz sokkal könnyebben kerülhet a vérbe. 

Tehát ha elmegy egy autó, az általa felkavart porra kötődnek a kipufogóból származó szénnonoxid, nitrózus és egyéb mérgező szerves gázok. Aki ezt a poros levegőt belélegzi, aminek a pár méterre élő lakók nap mint nap ki vannak téve, károsodik az egészsége. Ilyen módon az mondható, hogy minden fajta porképződés ártalmas, beleértve az aszfaltport is. Ezért olyan "portalanított" útfelület kell, ami egyáltalán nem töredezik és kevéssé kopik.

Tehát Kerepesen is a korszerű burkolat kívánatos, és nem feltétlenül szükséges a "maszekolt" (értsd: nem ellenőrzött kivitelezés!) mart aszfaltos terítést preferálni, mert szakszerűtlen kivitelezés esetén idővel abból az Ady E. utcában tapasztalt töredezett útfelület és kiporzás következik.

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes