Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

"Meddig kell még tűrnünk a zajt ....." -- jó cím is kell még!

Beküldte vigjanos - 2012, július 11 - 23:07
vigjanos képe

A Hungaroring zajproblémájával kapcsolatban elhatároztuk(?), hogy a Parlamenthez fordulunk. Nem mondom, hogy a teljes felszólalás, vagy interpelláció szövegét  írjuk meg szóról szóra a képviselőnknek, de próbáljuk meg a fontosabb tényeket, kérdéseket segítségül rögzíteni! És mint a Tárgy is mutatja: még egy jó címet is találjunk ki hozzá!

Néhány gondolatfoszlány (vita)indítónak:

(Nem kizárt, hogy egyes kérdések "zajszakértőileg" hülyeségnek tűnnek, vagy pontatlanok, a sorrend is kavalkádos!)

  • bevezetésképpen mondjuk el, hogy csak azóta éleződött ki ez a zaj-dolog amióta napi rendszerességgel használják a pályát. Az ügyünkkel annak idején, amikor még nem volt pozícióban többször is foglalkozott, és mellénk is állt Illés Zoltán. Most azonban, a hatalomra kerülés után valahogy elfeledkezett a harcos ellenállásról, miszerint : "akár az államot is perelni kell!" Nosza, akkor most nem kell már perelni sem, hiszen most ŐK az állam!
  • mondjuk el pontosan, hogy mekkora a megengedett határérték, ezzel pedig állítsuk szembe azt, hogy egy-egy rendezvénykor mennyi az átlagos és a maximálisan mérhető zaj mondjuk a település szélső házainál,
  • pontosan meg kellene jelölnünk néhány napot az elmúlt időszakból, amikor a zajnaptárban ugyan nem szerepelt tervezett rendezvény, mégis x dB-es zajjal üzemelt a pálya.
  • véleményem szerint mindenképpen kerüljön elmondásra, hogy mi, a település lakosai tisztában vagyunk a Forma-1, vagy a Renault kupa hasznával, előnyeivel, nem is ezeket kívánjuk megszűntetni, hanem azt, amikor egy-két gép száguldozik a pályán naphosszat bőgetve a motort, csikorogtatva a gumit - nemritkán celebek szórakozásául-. Nem hisszük el, hogy ezek miatt a (a Forma-1 nagyságrendjéhez mért) aránylag piti bevételek miatt teszik tönkre ezrek nyugalmát. A Nemzeti Együttműködés Kormánya részére nem a legfontosabb érték az ember?
  • van-e információnk arról, hogy más pályákon, külföldön létezik-e valamiféle előírás, homológizáció a gépek közvetlenül mérhető zajkibocsátására? Gondolok itt arra, hogy mondjuk nem engedik fel például Németországban azt a versenygépet a pályára, amelynek x méterre a kipu-jától nagyobb zajt lehet mérni mint y dB.
  • jelezzük, hogy nem vagyunk kisegítve azzal, hogy a Ring vezetése a kerepesi polgármesterrel a zaj elviseléséért cserébe lemutyizik egy útépítést, anyagi támogatást, esetleg idén egy kis óvodafelújítást, no meg néhány tiszteletjegyet. Pláne úgy, hogy a polgármester nem is lakik helyben! A mi egészségünket és nyugalmunkat ne árusítsa ki pénzért senki!
  • mondjuk el, hogy melyek azok a tervezett zajcsökkentő intézkedések amelyeket meg akarnak majd valósítani, esetleg fumigáljuk meg szakmailag, hogy melyik miért nem jó.
  • végezetül mindenképpen határozzuk meg, hogy melyek azok eredmények, intézkedések, amelyeket el szeretnénk érni. (Nyilván nem fogják a Ringet bezárni, de korlátozzák és ELLENŐRIZZÉK a versenygépek közvetlen zajkibocsátását, ne legyen több zajos nap mint x db stb.-stb.....)

Várom a további szempontokat, esetleg mi az ami nem jó, vagy mit hagyjunk ki, írjuk másképpen a fentiekből!

Hozzászólások

MR mozgalom képe

Tudomásunk szerint, a World Series by Renault (Renault kupa) az egyik leghangosabb rendezvény a Hungaroringen, és a legsérelmezettebb esemény a lakosság körében. Talán a legtöbb panasz is e rendezvény idején futott be a hatóságokhoz az elmúlt év(ek)ben. Anno kezünkbe került például egy beadvány, melyben a kétségbeesett panaszosok már nem is csupán a zaj csökkentére irányuló intézkedést, de egyenesen az alkotmányos rend helyreállítását kérték a rendőrségtől. Ezek az emberek (beszéltünk velük az ügy kapcsán) szó szerint szenvednek, és azt panaszolják, hogy sem kertjükben, sem lakásukban nem tudnak kitérni/elbújni a zaj elől (van, aki a televízióját/rádióját hangosítja fel kényszerűen, a háza falai közé zárkózva). Nagyon súlyos jogsérelem áll fenn, de a rendőrség -mindenféle egyéb intézkedés helyett- simán átpasszolja, például birtokvédelmi kérelemként, valamely szomszédos település jegyzőjének. A panaszos pedig egyszercsak megkapja a 'számlát' az általa nem kért, és teljesen haszontalan eljárás illetékéről. A jogsérelem pedig továbbra is fennáll, a károsult fizet és tovább szenved, a károkozó pedig röhög a markába.

Ebből elég volt! Az emberi jog, az otthon és az egészség, nem lehet sem alku tárgya, sem szabálytalan (vagy végtelenségig csűrt-csavart) eljárások 'alanya'. Itt meg kell jegyeznünk: A kártérítési követelés csak az egyik (ügyvédek által ajánlott) része a zaj kapcsán indított per keresetének. A zajcsökkentés kikényszerítéséről nem mondunk le.

Álláspontunk röviden: Nem támadjuk ugyan a Forma 1-et, de a WSR, Ferrari Days, LeMans, F1 vezetés, VIP autós/motoros napok, Hungaroring kupa, WTCC és egyéb, gyakran felbukkanó, változatos nevekkel ellátott, óriási zajt keltő rendezvényeket viszont igen. Meg kell valahol húzni a határt, ill. meghatározni a rendezvényes napok maximális számát. Véleményünk szerint, a zajcsökkentő intézkedéseket még akkor is el kellene végezni, ha csupán Forma 1 verseny lenne a pályán, évente egyetlen alkalommal.

 

Egy megjegyzés illetve kérés a végére: Sokan Kerepesen talán nem is tudják, hogy a legszélső szilasi házak lakosai hatványozottan szenvedik a zajt. A nevükben kérjük, hogy ezt mindenki, aki az ügy kapcsán ténykedik, tárgyal, felszólal, megegyezést tervez, stb. mindig tartsa szem előtt!

Köszönjük.

/MR mozgalom/

sinkogyorgy képe

Javasolt kérdések Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár részére

1. A Hungaroring Zrt. mogyoródi versenypálya zajvédelmi hatósági felülvizsgálata 2006-ban indult, amit  2012-ben még mindig hosszabbítgat a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Megállapítható, hogy az egy évtizede tartó súlyos környezetszennyezést  (10 decibelt meghaladó zajkibocsátási határérték-túllépést) feltűnő lassúsággal kezeli, pedig az ilyen mértékű veszélyeztetést sürgős intézkedéssel kellene megszüntetni. Más létesítmények esetében a hasonló eljárás a szakértői vizsgálatokkal együtt 1-2 évet vesz igénybe. Miért és ki lassítja vagy hagyja lassulni a hatósági eljárást?

2. Miért nem veszi figyelembe a Vidékfejlesztési Minisztérium a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa e tárgyban végzett, hatóságokat elmarasztaló vizsgálatának megállapításait?

3. Illés Zoltán szakpolitikus 2007-ben – a kerepesi civilek meghívását elfogadva – részt vett egy helyi zaj elleni tüntetésen, ahol szenvedélyesen kikelt a tapasztalt környezetszennyezés ellen. Beszédében azt mondta, hogy akár az államot is perelni kell, ha nem csökkentik a zajt. Nos, sem azóta, de hivatalba lépése óta sem történt semmilyen zajcsökkentés. Mi tett ez ügyben az Államtitkár Úr? Most is perelné az államot?

Sinkó György

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes